Såg rasistiskt klotter – gav igen med kärlek

Uppdaterad 2017-01-31 | Publicerad 2017-01-24

När Victoria och hennes kompisar såg det rasistiska klottret bestämde de sig för att ge igen.

När kompisarna såg det rasistiska klottret bestämde de sig för att göra något. Så de klippte hjärtan och letade fram häftmassan, rapporterar P4 Väst.

– Vi kan lära oss mycket av människor från andra länder, det är inte vi som är normen, säger Victoria Gradin.

Allting började med en bild i en Facebookgrupp för ett gäng kompisar i dalsländska Bengtsfors. Där lade en av Victoria Gradins vänner upp en bild på rasistiskt klotter på Studieförbundet Sensus lokaler.

Bland annat hade någon riktat hakkors, skrivit om Hitler och gjort SS-märken. Vännerna bestämde sig för att göra något.

– Det var en av mina kompisar som skrev att ”ska vi inte kärleksbomba litegrann här”, säger Victoria Gradin.

Delade på Facebook

Så gänget satte sig och klippte och pärlade hjärtan och fina ord. Sedan möttes de upp och satte fast sina budskap med häftmassa, för att försöka dölja det otrevliga klottret bakom.

Efteråt lade de upp bilden i en lokal Facebookgrupp för Bengtsforsbor. De tyckte att det var viktigt att fler fick ta del av budskapet om kärlek och vänskap, med tanke på att den politiska debatten varit ganska hård på senaste tiden.

De fick ta emot en hel del beröm från andra gruppmedlemmar.

– Vi fick lite meddelanden och så, många tyckte att det var bra gjort. Men det är viktigt att förstå att vi inte är de enda som gör bra saker här, säger Victoria.

Dagen efter tvättades klottret bort. Då försvann även kompisarnas hjärtan. Victoria understryker att hon tycker att stämningen gentemot flyktingar i Bengtsfors varit relativt god.

”Kan lära oss mycket”

Det här klottret tror hon att det var ungdomar som låg bakom, kanske för att försöka verka häftiga.

– Jag tycker att flyktingmottagandet här flyter på ganska bra. Vi försöker, men sen vill man gärna att det ska bli mer integration.

De nya invånarna i den dalsländska kommunen kommer framförallt från Syrien, Eritrea, Sudan och Somalia. Victoria och hennes kompisar jobbar bland annat i skolor, och träffar på så vis mycket flyktingar på jobbet.

– Det är mycket vi kan lära oss av folk från andra länder, det är inte vi som är normen i universum, säger hon och fortsätter:

– Oftast hör man mer om det som är dåligt än det som är gott. Därför är det viktigt att lyfta fram det som är bra, det finns så mycket positivt här i världen också.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook