”Både tjejer och killar känner sig otrygga”

Efter överfallen startade ”Cescen” Petrusson nattvandrarna ”För en goare stad”

Uppdaterad 2017-08-16 | Publicerad 2017-08-14

”Cescen” insåg snabbt att det behövdes fler vuxna synliga på stan efter att flickor och kvinnor överfallits. Han startade nattvandrarna ”För en goare stad”. – Vi försöker hjälpa dem som behöver hem, säger han.

Polisen uppmanade Östersunds kvinnor att hålla sig inomhus på nätterna efter flera överfall.

Då bestämde sig Francesco Petrusson, 41 – han skulle börja nattvandra.

– Det syntes att det behövdes. Vi försöker hjälpa dem som behöver hjälp hem. Tjejer i huvudsak, men det är ganska mycket killar som också känner sig otrygga av en eller annan anledning, säger ”Cescen”.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook


Överfallen mot kvinnorna i Östersund startade för drygt ett och ett halvt år sedan. Det började med att ett par tioåriga flickor ofredades på busstorget 20 februari 2016. Sedan dess har flera kvinnor både ofredats, överfallits och misshandlats ­– en del med knytnävsslag i ansiktet.

Beslutet att starta en ideell grupp med nattvandrare var snabbt. Nu nattvandrar ”Cescen” och hans vänner varje fredag och lördag, året om, och följer otrygga ortsbor hem. De är från 14 år och upp till 65–70 år. De är bara positiva till att vi är på stan, säger ”Cescen”.

– Man kan ju se någon som ser lite berusad på stan, när man går fram och pratar med dem om de vill ha sällskap hem blir de oftast jätteglada och säger ”Ja, gud vad skönt. Kan ni göra det? jag fick inte tag på min man” eller ”Jag fick inte tag på någon taxi”. Alla är positiva. Det är kanske en på 200 som säger att de inte vill ha någon hjälp.

Trygghet även för vakter

”Cescen” har själv jobbat som krogvakt av och till under 17 år och tycker att samarbetet med vakterna fungerar bra.

– Det blir en trygghet för vakterna också. Jag vet att om du måste avvisa någon från krogen som är berusad, en tjej till exempel, så har man magont sedan. ”Vad hände med henne nu då”, tänker man. Hon hamnar i ett mellanregister där hon är för nykter för polis och för berusad för att gå hem själv.

Nyligen har ”För en goare stad” ordnat jackor med loggan diskret påtryckt.

Har ni jackor eller något så att man ser vilka ni är?

–  Ja, de är diskreta. Personen i fråga ska inte behöva känna att de går hem med en myndighetsperson eller att de nästan känner sig omhändertagna. Vi brukar vara tre i varje grupp, en går med tjejen och de andra två går 20–30 meter bakom för att det inte ska kännas påträngande.

”Cescen” själv har en brokig bakgrund. Först som vuxen fick han kontakt med sin italienska pappa genom TV3:s Spårlöst försvunnen. Han har också dömts för misshandel, skriver Östersunds-Posten. Nu vill han alltså själv se till att Östersundsborna kommer hem säkert på kvällen.

Gruppen, ”För en goare stad” börjar inte synas ute på stan förrän familjer och middagsfolk har lämnat krogarna.

– Vi har börjat vid 23-tiden. Det är då krogfolket kommer ut på helgerna och det är då du får den här andra stämningen. Sedan vandrar vi oftast till 04.00.

Våldtäkter två dagar i rad

Våldet vid överfallen förra året övergick snabbt i våldtäkter, senast 16 och 17 juli i år inträffade två överfallsvåldtäkter mot två unga kvinnor.

– Vi kom ju nästan under en av dem för att några killar hade krossat en ruta till en gård. Jag var till och med in på gården där det här skedde. Det visste jag inte då, men när jag fick veta det fick jag rysningar. Äckligt. Man tänker att man hade kunnat vara där tre minuter innan och kanske kunnat ha förhindrat det.

Fortfarande är gärningsmännen från våldtäkterna den 16 och 17 juli på fri fot.