Orden som ändrade historien

Uppdaterad 2020-04-07 | Publicerad 2010-04-16

Här kan du köpa DVD-serien >>

Murens fall

Knappt någon händelse efter andra världskriget var så omvälvande – och så oväntad – som när Muren i Berlin rasade på hösten 1989. Ingen hade vågat hoppas på att det skulle gå vägen. Och inte på det här sättet. Plötsligt öppnades bara gränsen och folket formligen vällde över. Det var den sista spiken i den östeuropeiska kommunismens kista. Decenniers förtryck var över. Sen kom det visserligen andra problem. Men det gör det alltid.

Tsarfamiljen

Utgången var given. Tsarfamiljen hade inte en chans. Kommunisterna hade inte råd att låta dem leva vidare. Symbolen för det gamla Ryssland måste suddas bort för alltid. Strax efter midnatt tvingades tsarfamiljen ner i ett rum i källaren. Som hade gipsväggar så att kulorna inte skulle studsa. Den blödarsjuke Aleksej var så sjuk att han inte kunde gå själv. Tsaren bar honom. Alexej och tsarinnan fick en stol att sitta på. Tsaren och de fyra döttrarna stod skräckslagna och väntade på vad som skulle ske.

Kristallnatten

Natten mellan 9 och 10 november 1938 fick det nazistiska vansinnet fullt utlopp. Propagandaminister Joseph Goebbels hetsande mot judarna gav resultat. Judiska affärer, hem och synagogor angreps, vandaliserades eller brändes ned. Många judar mördades. 20 000 judar greps och deporterades till koncentrationsläger. Förödelsen var enorm - den var också judarnas fel. De krävdes på en miljard mark i skadestånd. Natten döptes till Kristallnatten efter ljudet av alla judiska fönster som krossades.

Staten Israel

Den 14 maj 1948. Britterna lämnar Palestina efter 30 år. Det råder fullt krig mellan de judiska bosättarna och palestinierna. Arabiska arméer är på väg in. Då samlar David Ben Gurion sina närmaste för att utropa staten Israel. Med sin egen utslagsröst får han igenom beslutet. Han spelar ett oerhört högt spel. Men han vinner. Några timmar senare erkänns staten Israel av USA. 750 000 palestinier blir hemlösa direkt. Freden dröjer. Alla väntar fortfarande på den. Och palestinierna väntar fortfarande på att få komma hem.

Läs allt om Händelser som skakat världen >>