Nytt nummer av Levande historia

Publicerad 2011-08-22

Korsriddarnas 200 år av krig i Guds namn, Stonehenges hemlighet, Casanovas äventyrliga liv, "Havsdjävulens" härjningar på haven under första världskriget och Elvis Presleys märkliga gåva till president Nixon – det är några av de fascinerande ämnen som vi skriver om i det nya numret av Levande Historia.

Det är frilansskribenten Tomas Blom som berättar om de kristna fanatiker som drog österut i slutet på 1000-talet. De hetsades av påvar under 200 år att lämna sina hem och dra ut på korståg. Och det var inte bara riddare som dödade i religionens namn, de åtföljdes av skaror av hängivna troende och bönder beväpnade med hötjugor som hörsammade kyrkans uppmaningar att dra ut i heligt krig. Målet var Jerusalem. Och det blev en mycket blodig erövring.

De skaror av människor från olika länder som sökte sig till Stonehenge var däremot inte ute efter att slåss. Ny forskning har visat att denna kultplats kan ha ansetts ha en välgörande inverkan på sina besökare.

I nr 7 av Levande Historia skriver vi också om den mytomspunne äventyraren Giacomo Gasanova – en damernas man som själv bidrog till att skapa sin egen legend.

Dessutom tar vi upp historiska misstag i en ny serie – först ut är berättelsen om hur det lilla landet Paraguay startade krig mot Argentina, Brasilien och Uruguay. Ett katastrofalt beslut som bland annat resulterade i att 90 procent av landets manliga befolkning dog.

Missa inte heller historien om en av första världskrigets mest osannolika kapare – "Havsdjävulen". Så kallades Felix von Luckner när han och hans mannar seglade omkring och kapade fartyg på löpande band. Förklädd till en norsk fullriggare, men utrustad med hjälpmotor och artilleri, lurade tyskarna skonare och ångfartyg, som sedan sänktes medan besättningarna hölls som fångar.

Levande Historias Herman Lindqvist skriver denna gång om storstrejken 1909, där som mest 300 000 arbetare gick ut i konflikt som svar på arbetsgivarnas lockout. Herman Lindqvists farfar var den som ledde arbetarna – mot ett svidande nederlag.

Till varje nummer av Levande Historia talar Herman Lindqvist också in en podd för att ge ytterligare fördjupning i anslutning till någon av artiklarna. Denna gång berättar Herman om den franska drottningen Marie Antoinette.

Den som vill veta mer om den tyska pansarjätten Tiger II har här sin chans. I en detaljerad bild redogör vi för stridsvagnens kapacitet och utrustning.

Historien är full av myter. Trodde du att Woodstock-festivalen ägde rum i just Woodstock så kan du känna dig lurad. Levande Historias förre redaktör Åke Persson reder ut begreppen.

Sant är dock att Elvis Presley en dag ringde på dörren till Vita huset och ville träffa Richard Nixon för att hjälpa till i kampen mot The Beatles – och överlämna en present.

Detta är bara några av de spännande historier du kan läsa i nya numret av Levande Historia.

tf redaktör
Levande Historia