Nytt nummer av succétidningen

Publicerad 2011-04-26

Redaktör Åke Persson om nya numret av Aftonbladets månadsmagasin Levande Historia

Hitlers kvinnor, sagostaden Troja, sjörövarprinsessan Cecilia Vasa, Pariskommunen 1871 och asaguden Tors strid med jättarna.

Det är bara några av alla de spännande ämnen som tas upp i Levande Historia nr 4/2011.

Aftonbladets månadsmagasin Levande Historia kommer torsdagen den 28 april ut med sitt fjärde nummer för året. Levande Historia säljs med huvudtidningen torsdag–söndag och kostar bara 39 kronor. Innehållet spänner över allt från dramatiska händelser till spännande personer och vetenskapshistoria – från forntid till 1900-talet.

Huvudartikeln i det nya numret är på hela tio sidor och handlar om några av Hitlers kvinnliga bekanta. Många av de kvinnor som den tyske Führern valde att omge sig med var hälften så gamla som han själv. En annan gemensam nämnare var att inte mindre än fem av hans väninnor begick eller försökte begå självmord.

Den spännande artikeln om kvinnorna kring Hitler är skriven av Fredrik Johansson, historiker baserad i Borgå i Finland.

– Vi anlitar bara de bästa skribenterna. Därför kan jag utlova både välskriven och initierad läsning, säger Åke Persson, som själv är historieutbildad journalist och författare, med mångårig erfarenhet av att arbeta med historia i populärvetenskaplig form.

En av Levande Historias mest kända skribenter är Herman Lindqvist. I detta nummer av tidningen medverkar han med två artiklar. I den ena artikeln skildrar Herman hur det gick till när den svenska fästningen Sveaborg kapitulerade för ryssarna 1808. Varför svenskarna inne i fästningen gav upp så enkelt är fortfarande en gåta. Klart är dock att kapitulationen bidrog till att Sverige förlorade Finland i freden året efter.

I den andra artikeln skriver Herman om Gustav Vasas näst äldsta dotter. Cecilia Vasa. Hon var en viljestark och driftig kvinna, som gillade att festa och ofta ställde till med skandal. En tid vistades hon vid det engelska hovet, där hon blev god vän med drottning Elisabet I. När Cecilia kommit hem till Sverige igen ägnade hon sig bland annat åt att kapa fartyg på Östersjön.

Lyssna på Herman

Till varje nummer av Levande Historia talar Herman Lindqvist dessutom in en podd för att ge ytterligare fördjupning i anslutning till någon av artiklarna. Denna gång berättar Herman om det för svensk del katastrofala finska kriget 1808–09, som en extra bonus till artikeln om Sveaborgs kapitulation.

Hermans podd är unik för Levande Historia, det finns ingen annan svensk historietidning som har något liknande att erbjuda. Extra roligt är att några av Hermans föregående poddar gick direkt upp i topp på Itunes lista över de mest nedladdade ljudfilerna i Sverige. Det visar att Levande Historia är en tidning som har lika bra koll på det förflutna som den hänger med i sin samtid.

Heyerdahls våghalsiga seglats

Levande Historia innehåller också artiklar om vetenskapshistoria. I detta nummer skriver vetenskapsjournalisten och arkeologen Kristina Ekero Eriksson om norrmannen Thor Heyerdahls färd över Stilla havet med träflotten Kon-Tiki 1947. Det var en expedition som han genomförde för att bevisa tesen att det var möjligt att öarna i Söderhavet hade befolkats från Sydamerika. Heyderdahl var en lika berömd som kontroversiell person. Mot slutet av sitt liv fick han utstå mycket kritik för sin teori om att asaguden Oden hade funnits på riktigt.

Och på tal om asagudar: i detta nummer skriver även historikern Bo Eriksson om det kända konstverket ”Tors strid med jättarna”. Det är en målning som är full med fördomar. Bo Eriksson avslöjar också hur det kommer sig att konstnären, som målade tavlan på 1800-talet, har satt dit något som ser ut som ett hakkors i Tors bälte.

Men det är inte allt. Levande Historia nr 4 innehåller som vanligt mängder av annan läsning. Bland annat levererar journalisten och kalenderbitaren Hans Bengtsson 10 snabba fakta om olika härskares försök att ta ut skatt. Efter att ha läst den vet du vem du ska skylla på om självdeklarationen känns jobbig – nämligen Karl XII.

Dessutom skriver vetenskapsjournalisten Olle Bergman om verkligheten bakom sagorna i ”Odyséen” och ”Iliaden”, där Homeros diktar om hjältarna Akilles och Hektors kamp utanför staden Troja.

Och den historiekunnige frilansjournalisten Magnus Västerbro berättar om Pariskommunen 1871 – då socialistiskt inspirerade rebeller gjorde uppror och höll den franska huvudstaden i 72 dagar, innan regeringens trupper brutalt slog ned revolten.

– Regalskeppet Vasas bärgning, von Sydowska morden 1932 och hur Gutenbergs revolutionerande tryckpress och lösa typer fungerade är några exempel på andra ämnen som vi tar upp i det fullmatade nummer som kommer ut i butik torsdagen den 28 april, säger Levande Historias redaktör Åke Persson.

Succén fortsätter

Åke Persson är glad över att Levande Historia så snabbt efter starten i augusti förra året har etablerat sig som en av de mest uppmärksammade och uppskattade historietidningarna i Sverige. Och allt talar för att succén fortsätter.

– Ja, det märks på alla mejl, brev och telefonsamtal att läsarna har upptäckt att Levande Historia är ett fantastiskt spännande magasin. Det känns jätteroligt att vi har lyckats i vår ambition att göra ett uppdaterat historiemagasin med spänstiga bildlösningar och en attraktiv form, en tidning som är både underhållande och fördjupande, säger Åke Persson.

Har du missat något tidigare nummer av Levande Historia? I sådana fall kan du köpa det i Aftonbladets webbshop, så länge lagret räcker.

Mer info på: http://shop.aftonbladet.se/

Och vill du prenumerera så kan du göra det via www.svd.se/historia eller 020–910 910.

Redaktionen för Levande Historia når du enklast på: levandehistoria@aftonbladet.se