De kör 5:2 och blir lyckliga

Min kompis Erik publicerade nyligen en bild på sig själv på Instagram. Det var en före- och efterbild i bar överkropp. Det är första gången. Det syns att han äntligen är nöjd med sin kropp. Han har gått ner nio kilo och börjat träna. Han trivs med livet.

Ändå känner Erik att han ständigt måste försvara sig och sin nya diet. Mot tyckare och mobbare.

“Varför kan folk inte vara glada för min skull?”

Vi blir allt fetare i världen. Män blir tjockare i större utsträckning än kvinnor. Det går tydligt åt fel håll och allra värst är det i föregångslandet USA. Där är folk - och barn - feta på riktigt.

I Sverige är långt över 50 procent av alla män överviktiga. Vi har sakta rört oss mot massfetma.

”Men det viktiga är att må bra” har förespråkats i många år. “Du är perfekt som du är” säger vi till våra överviktiga barn och vägrar förstå att övervikten kommer att följa med resten av deras liv.

Men något har hänt de senaste åren. Hälsotrenden har dragit över Sverige och många har dragit i fettbromsen. Vi testar Atkins och LCHF. Vi för dagböcker och räknar kalorier. Allt fler svenskar tänker på sin vikt och därmed sin hälsa. Att lägga om sitt dagliga matintag och gå ner i vikt är bra. Det är mer hälsosamt att vara smal än fet. Många kämpar med vikten hela livet. Nu har 5:2-dieten snabbt blivit en folkrörelse. Många testar 5:2. Andra blir totalfrälsta och predikar.

Men vad beror 5:2:s framgångar på? Den är enkel - och billig - att följa. Ät normalt i fem dagar och mindre i två. Inga konstigheter. Många som lyckas gå ner i vikt blir oerhört glada. De sänker blodtrycket. De mår bättre och orkar mer. De försöker ta sig ur ett liv av fetma. Bland de lyckligaste människor jag träffat är de som lyckats besegra övervikten.

Ändå finns det många där ute som gjort det till sitt livs kall att håna och skämta om såna som Erik. De ses som lättlurade offer som inte förstår bättre. Det är ofta personer utan viktproblem som har de enklaste lösningarna. Pastasäljaren Paolo Roberto går längst och kallar 5:2-utövare för “galningar”. “Det är bara att äta mindre och träna mer”, säger han om alla latmaskar.

Enkelt? Nja.

I en tid då vi jobbar allt mer är det inte alltid så lätt. Många hinner inte träna eller laga mat hemma. Vissa orkar bara inte efter en lång dag på jobbet. Och det finns de som helt enkelt inte har råd. Skräpmat är billigare - och snabbare.

Men springa hinner alla! Hmm, säg det till de ensamstående mammor som jobbar på dagarna och hämtar barn på kvällarna. Eller alla de som har för ont för att springa. Åren med övervikt har satt sina spår i knän och leder och det blir inte bättre av att gå ut och springa i den svenska kylan.

Så de testar 5:2 - och går ner i vikt. Det blir lättare att ta sig upp på morgonen. Kläderna sitter bättre. Livet startar på nytt. Självförtroendet slår i taket. Och jag gläds med dem.

Följ ämnen i artikeln