Magdalena Anderssons stjärna dalar

Magdalena Andersson (S).

Vården har gått om lag och ordning och är nu väljarnas viktigaste fråga.

Framför allt är det en viktig fråga för kvinnor. För männen är det fortfarande lag och ordning som toppar.

Det visar Aftonbladet/Demoskops mätningar för mars månad.

Samma mätning visar att den nedåtgående trenden för Magdalena Andersson fortsätter. Nu är snart försprånget över Ulf Kristersson utraderat.

Under flera år har lag och ordning dominerat det politiska samtalet med skjutningar, sprängningar och gängkrig som samhället lidit av.

Frågan om lag och ordning lade också grundtonen i valrörelsen och har varit en av pelarna i den nya regeringens politik. Detta har speglats hos väljarna som sett det som sin viktigaste fråga, fram tills nu.

I den ekonomiska krisens svallvågor har nu sjukvården seglat upp i topp.

Den höga inflationen har slagit hårt mot landets regioner och under vintern har nästan alla landets 21 regioner visat röda siffror.

Intresseorganisationen Sveriges kommuner och Regioner, SKR har gjort beräkningar som visar att regionerna kommer att gå 24 miljarder back under 2024.

Vården är särskilt drabbat och flera regioner och sjukhus har annonserat att människor kan komma att bli av med jobbet.

 

Debatten om huruvida regionerna ska få mer pengar eller inte har varit svår för regeringen.

Svår för att Kristdemokraterna, som beskriver sig som en sjukvårdsparti har drivit på och svår för att Moderaterna har hållit emot med pengarna men samtidigt oroat sig för att Socialdemokraterna skulle vinna alltför mycket på detta. Så slutade det också i att regionerna nu får ett tillskott på sex miljarder som de endast får använda på att se till att ingen vårdpersonal får sparken.

De nya satsningarna är för nya för att göra genomslag i den här mätningen, däremot kan det vara en effekt av Ulf Kristerssons något förhastade utspel någon vecka tidigare, där han sa att regeringen skulle se till att ingen som jobbar inom vården ska förlora sitt jobb. Ett löfte han själv backade från senare.

Statsministern under förra veckans pressträff om vårändringsbudgeten.

Sjukvården är en viktig fråga framför allt för de kvinnliga väljarna.

Polariseringen mellan var män och kvinnor står politiskt syns även i vilka frågor de tycker är viktiga. Hälften av kvinnorna tycker att sjukvården är den viktigaste frågan, medan en tredjedel av männen delar åsikten. För männen är lag och ordning fortfarande viktigast. Där tycker 46 procent av männen att det är det viktigaste, jämfört med 30 procent av kvinnorna.

 

Magdalena Andersson har glänst som guld i mätningarna under lång tid. Henne förtroende har varit högt och avståndet mellan henne och statsminister Ulf Kristersson har varit betryggande. Sedan ett par månader tillbaka har det dock synts en nedåtgående trend i hennes popularitet.

Så också i denna mätningen.

Andersson tappar stort med fem procentenheter och i Aftonbladet/Demoskops mätning för mars månad är det 46 procent av väljarna som har ganska stort eller mycket stort förtroende för henne. Så lågt har hon inte mätt sedan hon etablerade sig som Socialdemokraternas nya partiledare i slutet av 2021.

Det betyder också att Ulf Kristersson knappar in. Nu skiljer det bara fyra procentenheter mellan dem. Det minsta skillnaden hittills.

Andersson har tappat i de breda väljarskarorna, men också hos de egna väljarna. Där har känslorna för henne svalnat något och allt fler färre uppger att de har mycket högt förtroende för henne.

 

Jimmie Åkesson (SD)

Då går det bättre för Ulf Kristersson (M). Hans förtroende ökar och för andra månaden i rad har han högre förtroende än trean Jimmie Åkesson (SD).

Det kan kännas klent för en statsminister att glädjas åt en sån sak, men det är avgörande för Kristersson och Moderaterna att upprätthålla en maktbalans mot SD där det är Moderaterna som har de bästa korten på hand.

Även när det kommer till sakägarskap ljusnar det för Moderaterna. Sakägarskap betyder att ett parti anses ha den bästa politiken i just den frågan.

Traditionellt sett har Socialdemokraterna sakägarskap i fler frågor, men i mätningen för mars månad har moderaterna gått. I marsmätningen har Moderaterna sakägarskap i fem frågor och Socialdemokraterna i fyra. Sverigedemokraterna har sakägarskap i tre frågor.

Moderaterna anses har bäst politik inom:

  • Försvar
  • Företagande
  • Sveriges ekonomi, jobb och sysselsättning
  • Energi och elförsörjning

Socialdemokraterna inom:

  • Sjukvård
  • Skola och utbildning
  • Äldreomsorg
  • Jämställdhet

Och Sverigedemokraterna bäst på:

  • Invandring
  • Integration
  • Lag och ordning

Av de små partierna är det ovanligt att de anses har bäst politik på något område. Undantaget är Miljöpartiet som trots sin litenhet anses ha bäst politik i klimat- och miljöfrågor.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.