Dokusåpan ingen såg ger mig svindel

Några av deltagarna i brittiska dokusåpan Eden.

I trailern till brittiska dokusåpan Eden ser man hur deltagarna lever under en blöt presenning och jagar efter föda.

Inte direkt paradiset, men det finns något bibliskt över historien om tv-showen, vars deltagare lämnades kvar i vildmarken i ett helt år, omedvetna om att serien för länge sedan försvunnit ur tablån.

Jag tänker på läkaren, frisören, livscoachen, rörmokaren och fåraherden som castades för att skapa ett nytt samhälle på skotska höglandet. Med sig fick de enkla verktyg, utsäde, några getter. Isolerade från omvärlden skulle Edens invånare bli självförsörjande.

Samt tv-kändisar, såklart.

Problemet var bara att Gud, storebror, i detta fall tv-kanalen Channel 4, övergav dem.

Eden lades ner efter fyra avsnitt på grund av dåliga tittarsiffror, det sista sändes i augusti 2016. När de medverkande återvände till civilisationen härom veckan insåg de att Donald Trump hade blivit världens mäktigaste man och att absolut ingen skvallrade om dem i sociala medier.

Det har beskrivits som tv-historiens roligaste ögonblick, men jag får existentiell svindel. Den spännande överlevnadsföljetongen förvandlades till en skräckfilm för vår bekräftelsehungriga samtid.

Om man ingår pakter och livnär sig på potatis på skotska vischan, har det verkligen hänt om ingen såg det på tv?

Som socialt experiment var Eden lyckat. Resultatet säger något om mänskligheten: den är ganska tråkig. I alla fall utan mat. Det mest spännande under året i Skottland var att deltagarna råkade äta hönsfoder blandat med grus och tvingades uppsöka tandläkare. Man förstår varför den slutade sändas.

Kanske ska Edens öde tolkas i större termer, med Moseboksmått.

Vi fick dokusåpan som ett gudagivet tv-format, som gjort för intressanta relationsdramer och diskussioner om kön och klass.

Och vad gjorde vi av det?

Idag är reality-tv lika med monotona parningslekar och allt mer bisarra koncept. Par som ska leva nakna i 21 dagar, familjer som ska bo i pyttesmå hus, män som ska genomlida ett myteri på Stilla havet och - min favorit - amerikanska såpan där blivande föräldrar är med i en frågesport, under förlossningen.

”Sammandragningarna närmar sig, det blir en kamp mot klockan” enligt tv-bolaget. Man kan vinna en college-utbildning till sin unge.

Det bör finnas en särskild plats i helvetet, för dokusåpemakare.