Ny väljarbarometer: Under ytan bubblar det

Det fortsätter att vara lugnt på opinionens hav. Bekvämt för vissa partier, bedrägligt för andra.

I Aftonbladet/Demoskops mätning för juni månad är det fortfarande tre partier som guppar runt riksdagsspärren.

Och Socialdemokraternas uppåtgående trend är bruten.

Socialdemokraterna har sedan valet kunnat trösta sig med att det i alla fall gått som tåget i opinionen. De förlorade makten och blev ett oppositionsparti utan något inflytande, men väljarna gillade dem i alla fall. Nu är den trenden bruten.

Att det gått så bra för Socialdemokraterna har inte handlat om Socialdemokraterna. Det är de andra som är dåliga och väljarna som är besvikna på regeringen.

Socialdemokraterna själva vill gärna kalla dem för Magda-Moderater, men förklaringen till att det nu går att se hur väljare lämnar Moderaterna och istället stödjer Socialdemokraterna har förmodligen mer att göra med att det fortfarande finns moderata väljare som är tveksamma till samarbetet med SD och som är missnöjda över hur Tidösamarbetet blev.

Magdalena Andersson, S.

Centern har det som vanligt sämst

Det är inte bara att regeringen är dålig som gjort att det gått bra för Sossarna.

Centerpartiet har det om möjligt gått ännu sämre för och deras väljare är numera rörliga mellan S och C. Redan i valet i höstas lämnade Centerns väljare för Socialdemokraterna och den trenden har återkommit i flera mätningar sen dess.

Sedan Centerpartiet bytte partiledare i vintras har det varit kärvt i opinionen. I mätningen för juni månad ligger de kvar på 4,9 procents väljarstöd, men partiet hade verkligen behövt en symbolisk uppgång. Muharrem Demiroks ställning i partiet har försvagats sedan flera högt positionerade centerpartister kritiserat hans nya skolpolitiska förslag.

Partiet har också behövt göra sig av medarbetare som en del av ett sparpaket. Sånt gör folk förbannade och då hade det behövts en liten skjuts i opinionen för att pigga upp partiet.

Muharrem Demirok, C.

S störst hos männen

På ytan ser det alltså ut som att det står still, men under ytan händer det saker.

Väljarkåren har blivit allt mer polariserad när det kommer till hur män och kvinnor röstar. Tidigare har Sverigedemokraterna varit starka hos de manliga väljarna och Socialdemokraterna och de övriga partierna till vänster, har varit starka hos de kvinnliga väljarna.

Under åren 2016 och 2017 var Sverigedemokraterna till och med det största partiet hos manliga väljare. Så är det inte idag. I Aftonbladet/Demoskops mätning är Socialdemokraterna största parti både hos manliga och kvinnliga väljare. Hade det varit val idag hade 41 procent av kvinnorna röstat på Socialdemokraterna och 29 procent av männen.

Näst störst bland männen är Moderaterna med 23 procent och Sverigedemokraterna är tredje största parti med 22 procents väljarstöd. Moderaterna är även andra störst hos kvinnor med 19 procent och SD tredje störst med 16 procents stöd hos de kvinnliga väljarna.

Att det står stilla i opinionen speglar i viss mån också att det är lugnt i politiken. De är egentligen bara för Centerpartiet som opinionsläget kan bidra till turbulens och problem inom partiet.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 395 intervjuer under perioden 25 maj – 7 juni 2023 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var:

“Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Frågan om partisympati kompletteras med en öppen fråga där respondenten med egna ord för beskriva hur de resonerar kring partivalet.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller att partiet får minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen.

Demoskop redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.

Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin.nelsson@demoskop.com

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.