Alla bävar för röda strimmans återkomst

En röd strimma som sträcker sig över nästan hela Stilla havet.

Det är så El Niño ser ut på satellitbilderna – väderfenomenet som gör att vi når nya värmerekord.

Nu finns det tecken på att den svala fasen, La Niña, är över och att El Niño är på väg tillbaka.

Det kommer i så fall med stora konsekvenser.

För den som bryr sig om klimatet är det som att vandra genom en mörk skog av dystra besked dessa dagar.

Vi styr mot cirka tre grader vid seklets slut.

I det pågående COP27 i Egypten är en av de viktigaste frågorna ”loss and damages”, det vill säga hur kostnaderna för skadorna det förändrade klimatet ger upphov till ska fördelas mellan rika och fattiga länder.

Skadorna är alltså redan intecknade. Inget särskilt upplyftande perspektiv.

De målsättningar som tidigare präglade den svenska linjen, alltså att minska transporternas utsläpp med 70 procent till 2030 och halvera utsläppen till samma decennieskifte, är kastad över bord.

– Det har ju kommit ett krig och en inflation emellan, som finansminister Elisabeth Svantesson säger till SvD.

Kortsiktiga hot

Och det som gör det här uttalandet så bottenlöst tungt är att... så kommer det alltid att vara. Det kommer alltid att dyka upp problem som vi inte kunde förutspå. Människan är en kortsiktig varelse som har svårt att förhålla sig till långsiktiga perspektiv, att lösa kortsiktiga hot är vi däremot fenomenala på.

Samtidigt är det också det som gör det lätt att förutsäga framtiden – människan verkar alltid att ta den för stunden lättaste vägen ut ur ett problem.

Denna förmåga kommer att prövas under de närmaste åren, för trots allt finns det en sak som går att förutsäga när det gäller klimatet och framtiden – det är att El Niño återvänder.

El Niño-förhållanden med mycket varmt ytvatten vid Sydamerikas västkust.

Inga värmerekord

El Niño är det klimatfenomen som uppstår när ytvattnet i östra tropiska Stilla havet värms upp mycket kraftigt. Detta påverkar väder och klimat för hela planeten. El Niño är den varma fasen, La Niña – den period vi är inne i nu – är den kalla fasen. Båda har kraften att förändra vädermönster så att olika delar av kontinenterna utsätts för extremväder. Men det är La Niña, den avkylande fasen, som är anledningen till att det inte slagits några värmerekord de senaste åren.

Värmerekorden – det kan man vara så gott som säker på – inträffar alltid under El Niño.

Och det är det här som gör att en del klimatforskare oroar sig för vad som kan komma under de närmaste åren, när La Niña kan svänga över i El Niño.

50 procents risk

Enligt en rapport från WMO från i våras är det 93 procents sannolikhet för att åtminstone ett av åren mellan 2022 och 2026 kommer att vara det hittills varmaste, vilket i så fall skulle ta rekordnoteringen från 2016.

Och inte nog med det – det är enligt samma rapport 50 procents risk att den globala temperaturen tillfälligt kommer att stiga till 1,5 grader åtminstone något av de kommande fem åren.

Det skulle i så fall innebära att den gräns som sattes i Paris-avtalet redan är nådd, även om det bara är temporärt.

Vissa tror också att avsmältningen i Arktis kan orsaka ännu kraftfullare El Niño-fenomen i framtiden. Andra studier är inne på samma linje: El Nino kommer att bli mer frekvent och mer intensiv de närmaste årtiondena, enligt en studie publicerad i Nature Climate Change, som också gör gällande att klimatförändringarna redan kan ha en effekt på El Niño.

"Vi kommer sannolikt att se potentiellt stora förändringar i klimatsystemet under de närmaste decennierna”, sa en av forskarna.

Lättaste vägen ut

När kommer då nästa El Niño?

Enligt nuvarande prognoser kommer La Nina att fortsätta fram till våren nästa år, för att därefter övergå i neutrala förhållanden. Men det finns tecken på att vi därefter kan gå in i en ny El Niño-fas.

Om man ändå ska våga sig på en förutsägelse, så kommer de nya rekordtemperaturer skicka ytterligare en stöt genom samhällskroppen.

Politiker och medborgare i världens länder kommer ställa krav på kraftfulla åtgärder, som en följd av extremvädret. FN-chefen kommer som vanligt att säga att vi är på väg mot kollektivt självmord. Ministrar kommer att allvarsamt betona vikten av en i grunden ambitiös klimatpolitik.

Men när temperaturerna sen tillfälligt sjunker undan kommer andra saker stå på agendan:

Priset på ett paket smör, hur mycket elpriset stiger under dagen och vad vi betalar vid pump.

Och den lättaste vägen ut ur dessa problem.