Hyckleri av Bush - i Hollywood- format

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Regeringen George W Bush har bestämt att den nyligen gripne folkmördaren Saddam Hussein ska behandlas humant i enlighet med Genèvekonventionen.

Samtidigt har Bush nu i två år hållit en ung svensk olagligt inspärrad i en liten stålbur i ett amerikanskt koncentrationsläger på Kuba.

I samma läger sitter tre barn mellan 13 och 15 år, och ett okänt antal omyndiga ungdomar.

Iraks diktator Saddam Hussein bedrev folkmord i sitt eget land. Med hjälp av USA drev han ett angreppskrig mot Iran, och senare, på egen hand, mot Kuwait.

Nu ska han ställas inför rätta. När och hur är oklart, ockupanterna är oense med stora delar av Iraks befolkning om hur landet ska styras. Tills vidare har Saddam dock fått status som krigsfånge.

Det ger honom vissa rättigheter, fastslagna i den av USA ratificerade tredje Genèvekonventionen om behandling av krigsfångar, skriven 1949.

Han får inte användas för propaganda och inte misshandlas. Han får inte sättas i tvångsarbete. Han har rätt att ta emot meddelanden utifrån och att skicka brev. Han ska ha lika bra mat och sängplats som de som vaktar honom.

Vid förhör behöver han bara uppge namn, nummer och andra uppgifter som kan stödja identifieringen. Även om Saddam skulle vägra att lämna några upplysningar får han inte hotas eller straffas för det.

Under kriget krävde USA, med rätta, att amerikanska fångar skulle behandlas humant av den irakiska krigsmakten. Genèvekonventionen skulle följas.

Nu har USA, korrekt, givit folkmördaren, krigshetsaren och huvudfienden Saddam en juridisk status som skyddar honom och ger honom en möjlighet att ställas inför offentlig rätt.

Men, det är skillnad på folk och folk.

I den av USA hyrda enklaven Guantanamo Bay på Kuba sitter den unge svensken Mehdi Muhammed Ghezali i koncentrationsläger. Han har suttit där i två år, inspärrad i en liten stålbur. Bland de andra fångarna finns flera barn och ungdomar.

Mehdi Ghezali vet inte vad han anklagas för, han har ingen advokat, kan inte gå till domstol och han släpps inte fri, för att han "inte visat sig samarbetsvillig". Som under häxprocesserna: Erkänn, annars är du skyldig!

Av de cirka 660 fångar som sitter i lägret släpptes för en tid sedan fyra åldringar. De vittnade om pressande förhör, sömntortyr och fysiska övergrepp. Möjligheterna att röra sig utanför burarna är begränsade till femton minuter två gånger i veckan. Många av fångarna har i desperation försökt ta sina egna liv.

Mehdi Ghezali greps i Afghanistan i januari 2002. Det påstods att han och de andra gripna hade samröre med al-Qaida. Det har senare visat sig att flera av dem som greps, hjälparbetare och helt vanliga civila, var fullkomligt oskyldiga och/eller hade sålts dyrt som terrorister till amerikanerna av lokala krigsherrar.

USA kallar fångarna för "olagliga stridande", i stället för krigsfångar. Så går Bush runt folkrätten. Eftersom fångarna placerats på Kuba gäller inte heller amerikansk lag.

Med en retorik värdig Bagdad Bob har USA:s försvarsminister Rumsfeld kallat Guantanamo-fångarna "de värsta av de värsta" terroristerna.

Tidigare har Bush-regeringen meddelat att hemliga militärdomstolar ska kunna döma fångarna - också till döden. Den linjen är numera nedtonad. Kanske finns inte så många terrorister i lägret på Kuba.

I riktig domstol skulle det snabbt visa sig om Mehdi Muhammed Ghezali var skyldig eller ej. Om han släpptes utan vidare skulle det visa att han varit oskyldig hela tiden.

Håller Bush kvar barnen och den unge svensken bara för att rädda ansiktet?

Hur som helst så hycklar han i Hollywoodformat: korrekt behandling av Saddam och två års olaglig tortyr av de okända och rättslösa Kuba-fångarna.

Genèvekonventionen ålägger Sverige att agera. Men hur tuffa är Göran Persson och Laila Freivalds egentligen?

Robert Aschberg

Följ ämnen i artikeln