Tekniken går framåt - kvinnosynen står stilla

Tänk dig att dina allra mest privata bilder plötsligt sprids på ­nätet, mot din vilja. Foton där du är avklädd. ­Fina bilder, knasiga, sexiga bilder, bilder på din egen kropp som tagits i förtrolighet, kanske tillsammans med någon annan.

Nu finns de överallt där ute. Tillsammans med ditt namn, telefonnummer, till och med din hemadress. Och din mammas adress. Och din chefs kontaktuppgifter.

Du får plötsligt telefonsamtal och meddelanden från främlingar som tycker att du är äcklig. Som har åsikter om ditt underliv och kallar dig för vidriga saker. Någon hotar med att skicka fotona till dina kollegor. Anonyma personer skriver i sms: du kan lika gärna prostituera dig.

Det här händer Anna, som jag intervjuade i radio i veckan.
 

Innan jag pratade med henne förstod jag inte riktigt vidden av vad kvinnor utsätts för på nätet. Nu vet jag.

För nu har jag lärt mig vad hämndporr är. Det kallas så för att det ibland är dumpade expojkvänner som sprider intima fotografier. Bara för att ge igen.

Men det handlar lika ofta om främmande människor, hackare och idioter, som är ute efter att skambelägga och straffa kvinnor som gjort något i deras ögon oförlåtligt - nämligen ägnat sig åt sexuella aktiviteter, och gillat det.

”Jag kommer aldrig någonsin mer att få bestämma vem som får se mig naken”, sa ­Anna när jag pratade med henne.

I flera år har hon hängts ut på olika hämndporrsajter, vars själva affärsidé är just sådan kvinnoförnedring. En anonym person bakom en av dessa mörkerhålor inter­vjuades av amerikanska tv-kanalen CBS:

”Vi vill inte skada någon. Vi vill bara att bilderna ska ­finnas där för underhållning. Och business”.

Från hans sajt kan man faktiskt få bilderna borttagna.

Men bara om man betalar.
 

Polisen har svårt att agera, lagarna är otydliga. Handlar det om förtal, ärekränkning, upphovsrättsintrång, brott mot personuppgiftslagen? Ingen vet säkert.

Mest upprörande är kanske synen på dem som drabbas.

Jag har sett den återkomma i mejl och kommentarer denna vecka: ”Tar man naken­bilder så får man faktiskt ­tänka på konsekvenserna”, som ­någon skrev. Oavsett hur snabbt den digitala utvecklingen ­rusar framåt finns det ju en sak som inte ruckas en millimeter. Och det är idén om att kvinnor någonstans får skylla sig själva.

Följ ämnen i artikeln