Ukrainakriget tvingar EU och Storbritannien att röka fredspipa

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och EU-ordförande Ursula van der Leyen på ett möte under måndagen.

Det var länge sedan världen fick se en brittisk premiärminister och en EU-ordförande umgås och skratta ihop.

Möjligen har Rishi Sunak och Ursula van der Leyen en osedvanligt god personkemi men en troligare förklaring är att Ukrainakriget helt enkelt tvingade dem att röka fredspipa.

Men alla hinder är inte undanröjda.

Följ ämnen
Ukraina

När västvärlden ska försöka visa upp en enad front mot Ryssland kan inte EU och Storbritannien samtidigt stå på randen till ett handelskrig. Det håller inte.

I det ljuset ska man se gårdagens överenskommelse om hur handeln ska kunna underlättas mellan Nordirland och Storbritannien genom att EU går med på nya regler.

Ända sedan britternas utträde ur EU 2020, har frågan om hur Nordirland ska behandlas blivit hängande i limbo. Storbritanniens förre premiärminister Boris Johnson hotade med att bryta mot det brexit-avtal han själv skrivit på om inte EU gick med på omfattande ändringar.
Stämningen mellan EU och Storbritannien har varit förgiftad med ständiga hot om stämningar och att utlösa ett handelskrig.

En särskilt olycklig situation efter att Ryssland invaderade Ukraina för ett år sedan och västvärlden samtidigt försökt ge intryck av en orubblig enighet.

Därför var det många som drog en lättnadens suck i går när de såg Ursula van der Leyen och Rishi Sunak stråla mot varandra när de presenterade en lösning på problemet.

Förslaget innebär att de varor som transporteras från Storbritannien och som enbart ska till Nordirland får en egen gräddfil. Man skippar det byråkratiska med dokument och tillstånd. Den som transporterar husdjur mellan det brittiska "fastlandet" och Nordirland behöver inte längre något veterinärsintyg.

 

Undvika hård gräns

Allt som finns på butikshyllor i Storbritannien ska också finnas i hyllorna på Nordirland utan extra kontroller.
Däremot måste alla varor som ska till republiken Irland passera en röd fil där det krävs tulldeklarationer med mera.

Allt detta har ett enda syfte. Att till varje pris undvika en hård gräns mellan Nordirland som är en del av Storbritannien och Irland som är ett EU-land. Alla parter fruktar att en sådan gräns skulle bli startskottet för en förnyad konflikt mellan de nordirländare som vill bli en del av Irland, republikaner, och de som vill fortsätta tillhöra Storbritannien, unionister.

Den konflikten, kallad the Troubles, pågick under tre decennier och tog slut först 1998 i och med Good Friday-avtalet där båda sidor gick med på fred. Då hade konflikten krävt över 3000 människoliv med terrordåd som ett ofta använt vapen.

Konflikten mellan EU och Storbritannien har lett till att extremisterna i Nordirland åter vädrat morgonluft. För bara någon vecka sedan sköts en polisman i ett dåd som Nya IRA tog på sig ansvaret för. Han svävar fortfarande mellan liv och död.

 

Sätta käppar i hjulet

Trots att fredsavtalet i år firar 25 år lever protestanter och katoliker på Nordirland ofta i helt segregerade kvarter och många fruktar att fientligheterna lätt kan ta ny fart. Det ursprungliga brexitavtalet med sitt så kallade Nordirlands-protokoll ledde till att det största unionistpartiet, DUP vägrade att sitta i det lokala parlamentet vilket helt lamslagit lokalstyret med sin obligatoriska maktdelning för Nordirland. DUP fruktade att protokollet var en första steg i att för gott kapa banden med Storbritannien.

Förhoppningen är att den nya uppgörelsen, Windsor-ramverket, ska få till följd att DUP åter sätter sig i det lokala parlamentet med sina motståndare från partiet Sinn Fein, republikanernas största parti.

Då skulle spänningarna minska.

De första signalerna i går var förvånansvärt positiva. DUP säger att de måste få tid att analysera avtalets juridiska text innan de bestämmer om de ska stödja det. Men de sparkade inte bakut direkt vilket de gjorde med Nordirland-protokollet.

Inte heller från de hårdföra brexitörerna i Sunaks eget konservativa parti hörs några tydliga stridsrop. Det kan dock ändras. Många misstänker att Boris Johnson planerar att sätta käppar i hjulet.

 

Nytt kapitel

Sunak måste fortfarande övertyga sina egna om att rösta för Windsor-ramverket innan det nya avtalet är i hamn.
Det är val nästa år och de konservativa ligger under stort i opinionsmätningarna. Brexit har inte precis varit någon succé och förhoppningen är att de flesta nu vill lägga striden bakom sig, både i Storbritannien och i Europas huvudstäder.

Båda sidor beskriver det som ett nytt kapitel i relationerna.

Inte minst är det viktigt att ett stridsämne som kan splittra Europa försvinner från spelplanen och inte tar bort fokus från att stötta Ukraina, ta itu med klimathotet och andra existentiella frågor.