Kallduschen för Ulf Kristersson

Andersson leder statsministermatchen brett

Fler vill ha Magdalena Andersson som statsminister efter valet än de som vill ha Ulf Kristersson.

Inte ens varannan liberal väljare vill se M-ledaren på statsministerposten.

Det visar en färsk mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Nästan fyra av tio, 38 procent av väljarna, tycker att Moderatledaren Ulf Kristersson skulle vara en bättre statsminister än Magdalena Andersson (S).

Fler, 46 procent, anser att Magdalena Andersson skulle vara den bästa.

Nästan var sjunde väljare, 15 procent, har uppfattningen att inte någon av dem är bättre än den andre.

Att Kristersson presterar svagare än Andersson i den här mätningen beror framför allt på att Liberalernas väljare är avvaktande till honom.

Mer än hälften, nästan sex av tio, av L-sympatisörerna tycker antingen att Andersson vore bättre än M-ledaren eller att det inte är någon skillnad mellan statsministerkandidaterna. Bara 43 procent tycker Kristersson vore bäst i Rosenbad.

Men inte heller KD:s väljare är superförtjusta i Kristersson, bara 70 procent av dem tycker han vore bäst. Åtta procent tycker att Magdalena Andersson vore bättre på posten.

Magdalena Andersson däremot ligger bra till på sin egen planhalva. Bland de fyra rödgröna partiernas väljare tycker mellan 84 och 96 procent att Andersson är den bättre statsministerkandidaten.

De höjderna når Kristersson inte ens bland sina egna väljare. 78 procent av M-sympatisörerna tycker Ulf Kristersson vore bättre än Andersson som statsminister. 76 procent av SD:s väljare är av samma uppfattning. Sex procent av båda partiernas väljare föredrar Magdalena Andersson.

Det lägsta stödet för Magdalena Andersson på den rödgröna sidan återfinns föga förvånande bland Centerns väljare. Fem procent av dem föredrar Kristersson, elva procent tycker det är egalt vem av dem det blir.

Påverkar taktikröstning

Vem som blir statsminister är viktigt för väljarna. Det är ett av de främsta skälen till taktikröstning, ett inte särskilt ovanligt fenomen i svenska val. För att säkra upp att man får den statsminister man vill lägger väljaren sin röst på ett annat parti än sitt förstahandsval. Men inom den egna ”familjen”.

Det kan alltså vara till fördel för Magdalena Andersson att fler tycker hon vore bättre som statsminister än rivalen Ulf Kristerson.

Den verkligt iskalla duschen för honom i den här Demoskopmätningen är att 22 procent av hans egna väljare antingen tycker att Magdalena Andersson vore bättre som statsminister eller att de båda kandidaterna är lika bra - eller lika dåliga. Motsvarande siffra för Magdalena Andersson är sex procent.

Illa är också att fler Centerväljare föredrar ”Magda” på statsministerposten än M-väljare som tycker att Kristersson vore bättre på jobbet. Det tyder på bristande intern uppslutning bakom den moderate partiordföranden. Det är alltid dåligt.

Allt om valet – med valkompassen

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.