Senaste trenden: Politiker som lajvar fattiga människor

Den liberale polske parlamentsledamoten Artur Debski, 45, fick en idé.

Han skulle bege sig till London, fast inte som politiker, utan i skepnad av EU-migrant.

Liksom de hundratusentals desperata unga polacker som lämnar sitt hemland för pub-jobb och brittiska byggarbetsplatser, bestämde sig herr Debski för att ta ett lågprisflyg till England. Och där försöka överleva på 100 pund i veckan.

Genom detta experiment skulle han ta reda på varför över 70 procent av de unga vill dra från Polen, var tanken.

Sagt och gjort.

Härom veckan landade Artur Debski på Standsted, sov på en madrass hemma hos någon lös Facebook-kontakt och jobbade ett par dagar med att renovera revisorskontor i Harrow.

Säkert ett spännande äventyr. 

Men det intressanta är att han inte är ensam om att ägna sig åt sådant wallraffande.

Det är snarare en liten trend just nu.

Här i Sverige satte sig nyligen Nikoletta Jozsa, folkpartistisk kommunpolitiker från Järfälla, på Drottninggatan i Stockholm för att prova på livet som tiggare.

Maskerad med luvtröja och en skylt gjord av pappkartong ville FP-politikern få veta "hur det känns att leva med skuld, skam och kränkningar".

Nu kanske du tänker att det vore mer effektivt att fråga människor som faktiskt är hemlösa dygnet runt. Istället för att hänga i rännstenen några timmar innan man åker hem till varmduschen igen. 

Men att leka fattig eller utsatt verkar fungera som ett sorts lajv för politikerna - det är just själva upplevelsen man vill åt.

I brist på idéer om vad man ska göra åt fattigdomen eller arbetslösheten, försöker man hitta svar med hjälp av sina känslor. Och få pr-poäng på köpet.

Några centerpolitiker och vänsterpartister från Sundsvall valde att lajva som socialbidragstagare. De testade alltså att leva på försörjningsstöd i en vecka, vilket bland annat innebar att de tvingades ta med sig "matlådor till jobbet", som en av politikerna förklarade. 

Hur det gick för herr Debski i London?

Hans migrant-lajv blev världsberömt. Han var med på BBC och i alla tidningar, intervjuades av ryska medier, Hongkong-tv, tysk press.

Men vad kom han fram till då, efter att ha levt som migrantarbetare och bott på madrass? undrade en reporter.

Underligt nog hade Artur Debski inget bra svar på den frågan.

Följ ämnen i artikeln