Piketty tråkade ut varenda en i publiken

Han kom. Han sågs. Han segade.

Först ut var rockstjärnan till nationalekonom Thomas Piketty. Hans bok "Kapitalet i 21:a århundradet" har blivit en sorts bibel OCH Atlaskarta för en ny vänster med något vi kan likna vid självförtroende. Och fransmannen samlade faktiskt varenda liten och stor vänsterpamp i kongresshallen i Visby. Hundratals fick inte plats, trots att det är Visbys största scen.

Sen tråkade han ut varenda en med sin presentation av boken som vänt upp och ner på det mesta av det vi trodde att vi visste. Presentationen var bitvis så hopplös att den förmodligen hade dödat vänstervågen om den blivit viral på internet. Det var nog flera som hejade på ojämlikhet efter att Piketty för tredje gången sagt "jag ska bara sammanfatta här på slutet". Nej, nej, superekonom i all ära, men även Piketty måste bjuda på en show i Almedalen.

Knappt en halvtimme senare var det KD-ledaren Göran Hägglunds tur att försöka charma den överraskande stora publiken. Men Hägglund chockade alla med att prata om Marianne, 64, som på grund av bristande vård dött av cancer. Hon hade lämnat efter sig man, barn och barnbarn. Hennes dotter berättar att hennes död hade kunnat förhindras om vården hade varit annorlunda. Hägglund tänker göra något åt det här. Alla i Sverige ska få lika bra vård – var man än bor. Det var gripande och Hägglund lät trovärdig. Men det gick snabbt utför.

Plötsligt frågade Hägglund publiken: Hur många är göteborgare här?! Sen leverade han ordvitsar, one liners och krossade den trovärdighet han hade byggt upp i inledningen. Låt oss vara seriösa. Är det så smart av Hägglund att gå från en berättelse om en mamma som dött av cancer till att skoja om Gudrun Schyman? Inte troligt.

Följ ämnen i artikeln