I myglets Laholm tycks allt vara möjligt

Kommunfullmäktiges ordförande, centerpartisten Ove Bengtsson under debatten om partistödet.

I nedskärningarnas Laholm stod ett par hundra personer härförleden och skanderade mot skolnedläggningar.

Inne i kommunfullmäktige kämpade samtidigt moderater och sverigedemokrater för att mygla till sig partistöd.

Sammanträdet hölls i tisdags i förra veckan, men innan jag berättar den bisarra historien om punkt tio på dagordningen måste för förståelsens skull bakgrunden beskrivas.

Inflation och räntor driver på kostnader och Laholm är en av många kommuner runt om i landet som kämpar med att få ekonomin att gå ihop.

Koalitionen i kommunen, blocköverskridande och fem partier stor, tvingades därför höja skatten med 52 öre och lägga ett sparpaket på 35 miljoner.

Den 27 februari var det så dags för det andra av den lokala demokratins viktigaste forum, kommunfullmäktiges sammanträde.


Laholms Tidning har i ord och bild målande beskrivit hur ett par hundra föräldrar och barn, en hel del människor i en kommun med 26 000 invånare, samlades på Hästtorget för att protestera mot den planerade nedläggningen av två småskolor.

”Byskolor ger landsbygden liv”…”Tänk om gör rätt”…”Barnens bästa går före allt…plakaten var många, plakaten var arga.

Frågan om dessa skolor var inte uppsatt på dagordningen, demonstranterna ville försöka påverka beslutsfattarna innan det blir skarpt läge.

En efter en passerade politikerna den upprörda folkmassan på väg in till Laholms teater, som huserar i en vacker byggnad uppförd 1913 och av arkitekten Per Lennart Håkansson given en sparsmakad färgsättning med ljusa och luftiga rum i jugendstil.

Efter att de sedvanliga lokalpolitiska bestyren hade klarats av – däribland att klubba diverse besparingar som kommunchefen föreslagit – var det dags för en ovanlig fråga.

Moderaterna och Sverigedemokraterna hade nämligen förargligt nog glömt att ansöka om kommunalt partistöd i tid för 2024 och ville nu att reglerna skulle ändras med retroaktiv verkan.

 
De här två partierna är tillsammans med Socialdemokraterna störst i Laholm och eftersom stödet är avhängigt antalet mandat är det dessa tre som får mest pengar.

Ungefär 250 000 kronor per parti, en hel del pengar på gräsrotsnivå.

Att titta igenom inspelningen från debatten som Laholms kommun lagt upp på sin hemsida, saknar inte underhållningsvärde.

Trixande med bestämmelserna för att få ut bidraget är naturligtvis inte alldeles okontroversiellt, inte minst i tider av besparingar, och föga överraskande hade en del politiker som gick upp i talarstolen synpunkter.

– Det ska inte gå att göra fel. Bestämmelserna är solklara. Ni sänker invånarnas förtroende för politiken i botten om det här drivs igenom, sa företrädaren för Laholmspartiet.

– Regler är till för att följas, dundrade en före detta moderat som nu är vilde.

– Vi borde alla skämmas om detta drivs igenom, morrade en representant för Medborgerlig Samling.

– De här pengarna borde i stället gå till barn- och ungdomsnämnden, inflikade vänsterpartisten listigt.

Den stackars sverigedemokraten, företrädare för ett av de två partier som vill pilla i reglerna äntrade, möjligen något röd i ansiktet, talarstolen för att försvara sig.

Han hade minsann talat med en jurist som förklarat att det inte förelåg någon jävssituation, då ingen personlig vinning fanns i sikte.

 
Att detta inte endast är en juridisk fråga och att det i allra högsta grad är rimligt att i moralisk bemärkelse anföra invändningar om jäv då en politiker vill tänja på reglerna för att gynna det egna partiet, föresvävade honom uppenbarligen inte.

Det var ett liv och ett kiv och till slut var det dags för kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Ove Bengtsson, att ta till orda.

Han höll ett högtravande tal om att partier ”självfallet ska följa reglerna”, men att de behöver dessa pengar för att driva valrörelse.

Det handlade, förklarade Bengtsson, i själva verket om att slå vakt om den ”demokrati som vårt land förtjänar”.

Sedan berättade han att han gått igenom hur det sett ut sedan nuvarande regler infördes 2014. Inget parti har gjort helt rätt varje gång, men ändå fått pengar.

Efter denna tillrättavisning var det dags för votering. Med 29 ja- röster mot 11 nej-röster ändrades reglerna.

Enligt referat i lokaltidningen hördes då och folkmassans rop in i lokalen:

”RÄDDA SKOLAN RÄDDA SKOLAN RÄDDA SKOLAN”

 
Jag antar att politikerna i Laholm även framöver kräver att dessa människor följer reglerna för att få ersättningar och bidrag.

Följ ämnen i artikeln