Stoppa männens makt – och ge kvinnor rättvisa

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-06

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I tisdags började Nadia Abdulaziz Al-Saqqaf sitt nya jobb på Yemen Times och blev därmed den första kvinnliga chefredaktören i Jemen. Denna oberoende tidning har en upplaga på 40?000–60?000 ex och ges ut på arabiska och engelska (yementimes.com). Kritisk är den också emellanåt mot regimen, två av reportrarna har suttit i fängelse. En ny amerikansk rapport kritiserar regeringen för en lång rad övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, framför allt försöker man inskränka pressfriheten.

Nadias första förändring är fler artiklar om kvinnofrågor, välbehövligt och ovanligt i ett samhälle där situationen är bedrövlig för halva befolkningen. Kvinnor ska föda barn och ta hand om hemmet, de kan inte sitta bredvid en främmande man, än mindre tala med honom. Självklart är de helt beslöjade i detta muslimska samhälle som präglas av en uråldrig stamkultur. Den nya chefredaktören på Yemen Times har ett gigantiskt pionjärarbete framför sig.

– Jag tar gärna emot idéer, säger hon.

Måtte det gå bra.

Att arbeta som journalist anses skamligt och su­spekt om man har ”fel” kön.

Man kan inte bli annat än förbannad över att detta land inte begriper att utnyttja hälften av sin begåvningsreserv. Att mänskliga, självklara rättigheter inte gäller hälften av människorna.

Jag har mött så många kvinnor som Nadia Abdulaziz Al-Saqqaf och Fahima. På sjukhuset i Kabul där överläkaren undervisade sina elever hemma under talibanregimen. I Somalia där den rika överklasskvinnan stannade kvar under inbördeskriget för att ta hand om föräldralösa barn. I Kenya där den fattiga kvinnan började sälja frukt och till slut kunde öppna en liten affär så hon kunde försörja sina barn. De är alla värda djup beundran.

Kvinnor äger bara en procent av världens tillgångar. Förlossningar och misslyckade aborter, sjukdomar och svält dödar miljoner varje år. Andra könsstympas, mördas, misshandlas och har blivit berövade sina rättigheter. Kvinnor anses mindre värda, får lägre lön, förmins­kas och anses inte värda att lyssna på. Varför? Jo, för att männen anser sig överlägsna och har rätt till all makt, av gammal vanvettig hävd och religion.

På tisdag är det internationella kvinnodagen. Är det något kvinnor världen över behöver så är det solidaritet. Och att vi likt de kvinnliga journalisterna i Jemen stöttar, bekräftar och hjälper fram varandra.

Det är det enda sättet att förändra världen och få någon form av rättvisa.

Johanne Hildebrandt

Följ ämnen i artikeln