Matkrig i Bryssel

Reinfeldt: Nej till sänkt skatt på mat och bensin

BRYSSEL. De skenande priserna på mat och bensin splittrar EU.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy vill sänka momsen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger blankt nej.

EU sysslar sällan med vardagsproblem. Men när EU:s ledare i går kväll samlades till toppmöte här i Bryssel stod en mycket jordnära fråga på dagordningen. De snabba prisökningarna på bensin och mat.

Vill ha snabba åtgärder

I södra Europa har protesterna pågått länge. I onsdags var Brysseltrafiken lamslagen av demonstrerande bönder, yrkesförare och fiskare. Muttret i Sverige är en västanfläkt jämfört med protesterna i många andra EU-länder.

Men EU:s statsministrar är djupt splittrade i hur de höga priserna ska attackeras.

För den ena ytterligheten står den franske presidenten Nicolas Sarkozy och hans allierade, exempelvis Belgien, Grekland, Italien och Spanien.

Nej till riktade säkningar

De vill ha snabba åtgärder mot både mat- och bensinpriserna. Sarkozy vill till och med sänka momsen på bensin för att minska påfrestningarna på framför allt de fattigaste familjernas plånböcker.

Den andra extremen står bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt (m), Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens president José Manuel Barroso för.

De säger blankt nej till sänkta bensinskatter och andra riktade skattesänkningar.

– Man behöver inte åka till Europeiska rådet i Bryssel för att fråga vad man får göra för att underlätta för utsatta grupper. Vi i alliansregeringen har exempelvis redan sagt att vi vill underlätta för de sämst ställda pensionärerna, säger Fredrik Reinfeldt.

Meningen var att EU:s ledare skulle ha kommit överens om ett åtgärdsprogram mot de höga mat- och bensinpriserna. Oenigheten var dock så stor att diskussionerna fortsätter i dag.

Modernisera jordbruk

Men enligt det förslag till beslut som cirkulerar i Bryssel är Reinfeldt vinnaren – inte Sarkozy.

Eventuellt stöd till hushållen ska vara kortvarigt och målinriktat. Det vill säga bara gå till de allra fattigaste. Någon massiv sänkning av skatten är det inte frågan om.

I stället ska EU jobba långsiktigt med att sänka matpriserna på livsmedel genom modernare jordbruk och mer marknadsanpassning. Med förändrade skatter vill man stödja användning av energi med låga koldioxidutsläpp.

I Sverige har matpriserna ökat med åtta procent under det senaste året. Priset på drivmedel som bensin och diesel har ökat med drygt 13 procent. Under samma period har lönerna ökat med 4,4 procent.

Följ ämnen i artikeln