Unga är de smartaste vi har

67 flaskor per person och år. 

Så mycket vin dricker vi fortfarande, fast konsumtionen minskat. 

Vissa dricker mer, andra mindre, det är alltså inte ett statistiskt genomsnitt. 

En spaning som görs är att bensinen är dyr och allt färre åker till Tyskland. 

Unga dricker dessutom mindre och tar med sig det beteendet i vuxen ålder, enligt Björn Trolldal, forskare och utredare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Lovande.


Jag hoppas att mina barn aldrig tilltalas av möjligheten att bli fullständigt plakata. 

Jag vill ha kvar deras hjärnor precis som de är, oförstörda och rena. Jag vill att de ska kunna ta i allt det genombedrövliga som också är livet, utan att behöva döva.

Jag vill inte att de ska dricka som jag och mina kompisar gjorde som unga vuxna. Minst en flaska vin var under förfesten. Om någon kräktes under kvällen höll man i håret, tröstade och började om. Det här var helt normalt. Nu undrar både ni och jag: Vad fan höll vi på med?

Alkohol är svårt att skriva om. 

Det blir lätt så enfaldigt, högtravande och duktigt. 

Ska jag använda utrymmet till att försvara lördagsglasen fyllda av pinot? Lockande, men skevt. Har du en sund relation till alkohol behöver du inte övertygas. Jag skulle kunna skriva att unga i dag är så outsägligt trista. Och det är de möjligtvis, lite präktigare, men hur roligt är det att vakna i totala kval? Att som 18-åring kvidande och svårt lidande ångra sig hela dagen efter? Inte särskilt, kan jag tala om. 


Alkohol krossar dessutom familjer. Det måste sägas, även om det låter som om jag är utsänd av något nykterhetsförbund.

Jag menar givetvis inte att du har förstört för dina barn för att du blev för full den där gången. Till och med de bästa av mödrar kan ta ett glas för mycket. 

Jag menar de familjer som går sönder av en förälders missbruk. Av de ständiga lögnerna, av den förlamade rädslan. 

Jag känner flera män som helt slutat dricka, men inte en enda kvinna, vilket också går i linje med rapporten. Eventuellt är det mindre tabu för män att identifiera riskbruket och vara öppen med det. Eller så är det att män generellt dricker mer när de gör det, och oftare hamnar i en negativ spiral. En ren gissning. 

Att unga i dag dricker mindre säger också att de är smartare än tidigare generationer. Som unga alltid är. Ja, visst, de pratar för högt i kollektivtrafiken, de kollar för mycket på Tiktok och jag vill inte höra ett enda till ”chilla, mamma”.

Unga kan trots det lära resten av befolkningen något om livet.

De får kanske inte lika mycket ”sjuka saker” att berätta om, å andra sidan har de förhoppningsvis lärt sig möta människor utanför ruset. Vilken grej. 

Följ ämnen i artikeln