Elkabel och nedlagd kärnkraft – så gör tyska beslut svensk el dyrare

När Tyskland bestämde sig för att lägga ner sin kärnkraft var det få som begrep att det skulle påverka Sverige.

Med facit i hand har det inneburit högre elpriser för svenska konsumenter.

Nu vill tyskarna ha en elkabel till Sverige som riskerar att göra det ännu dyrare.

Sveriges och förmodligen också Europas elkonsumenter står inför ständigt nya kostnadsökningar. På några år har avgifterna från elnätsföretagen stigit kraftigt.

Förra året hade vi en prischock skapad av Vladimir Putins försök att använda energivapnet mot Europa.

I vinter ser priserna ut att bli lägre men det är för tidigt att ropa faran över. Tvärtom dyker hela tiden nya hot upp.

Detta i Sverige som förra årets var Europas största exportör av el och bortsett från några dagar om året är självförsörjande på el.

 

Det märkliga i kråksången är att ju mer el Sverige exporterar desto dyrare riskerar elen att bli för svenska konsumenter.

Särskilt när vi exporterar till Tyskland som generellt har betydligt högre elpriser. Höga priser som vi importerar till Sverige vid export. Särskilt drabbar det södra Sverige och elområde 4.

Nu pågår en strid om hur mycket Sverige ska låta sig integreras med övriga Europas elnät.

Svenska kraftnät planerar tillsammans med Tyskland att bygga en likströmskabel, Hansa power bridge, som ska gå mellan Hörby kommun och Güstrow i norra Tyskland. Planerna får stöd av två forskare som i går lade fram en rapport som de menar visar att det för hela Europas elförsörjning är bättre ju mer elen kan flöda fritt över hela kontinenten. 

Men för en månad sedan flaggade både regeringen och socialdemokraterna för att planerna bör pausas.

På ett seminarium anordnat av Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, var socialdemokraternas energipolitiska talesperson ovanligt tydlig om varför.

– Tyskarna hanterar inte sin energipolitik på ett bra sätt, slog Fredrik Olovsson fast. Vi ska inte betala för att de inte sköter sin elmarknad.

Han pekar på att Tyskland har valt att göra hela landet till ett enda elområde trots stora obalanser där det mesta av landets förnybara energi produceras i norra Tyskland medan en stor del av förbrukningen sker i södra Tyskland.

 

Olovsson gör ingen hemlighet av att Sverige genom att pausa utbyggnaden av Hansa power bridge vill pressa Tyskland att införa elområden eftersom det skulle leda till lägre priser för svenska konsumenter när vi exporterar el.

Politikerna vill istället att Svenska kraftnät ska bygga ut ledningarna inom Sverige för att förbättra överföringskapaciteten mellan norr och söder i väntan på att kärnkraft och havsbaserad vindkraft byggs i den södra delen av landet.

Kortsiktigt är det ett bra beslut eftersom det sätter svenska elkonsumenters behov främst.

Samtidigt beräknas en fördubbling av Sveriges elbehov fram till 2045. Var ska den elen komma ifrån?

 

I bästa fall kan ny svensk kärnkraft finnas på plats till 2035.

Havsbaserad vindkraft kan gå något snabbare och solenergi ännu fortare. Men kommer det att räcka när hela samhället ska elektrifieras samtidigt som Sverige ska bli världsledande när det gäller att tillverka fossilfritt stål? En extremt energikrävande framställning.

Då kan det hända att Sverige måste importera betydligt mer el och då behövs fler kablar.

Så mot det kortsiktiga målet att hålla ner elpriserna för svenska konsumenter står det långsiktiga målet att trygga Sveriges energiförsörjning.

 

När Angela Merkel efter Fukushimaolyckan 2011 beslöt att snabbt lägga ner Tysklands 17 kärnkraftsreaktorer försvann viktig planerbar elproduktion.

Tyskarna trodde dom hade lösningen i form av billig rysk fossilgas. Efter Putins fullskaliga invasion av Ukraina blev det omöjligt. Nu importerar Tyskland istället flytande fossilgas från Nordafrika, Mellanöstern och USA.

Inte ens Putins energikrig kunde förmå Tyskland att ompröva sin inställning till kärnkraft. De tre kvarvarande reaktorernas livslängd förlängdes med några månader men i våras stängdes de ner för gott.

Sverige agerade i det lilla på samma sätt när fyra reaktorer togs ur drift från 2015 och framåt. Något många ångrar i dag.

 

Vad Tyskland gör spelar stor roll eftersom de är Europas största ekonomi och en storförbrukare av energi.

Gaspriset är betydligt lägre i år än förra året vilket gjort att vi sluppit samma explosion av elpriserna. Men det behövs bara en utvidgning av kriget i Gaza för att skapa ny panik på energimarknaderna.

Tyskland har rätt att fatta sina egna beslut. Problemet är att kärnkraften skapar mängder av farligt avfall som måste tas hand om i generationer framöver.

Men strategiskt var det ett stort misstag att lägga ner landets alla kärnkraftverk samtidigt som samhället står inför en gigantisk energiomställning.

Ett misstag som tyvärr även svenska konsumenter får leva med i form av högre elpriser.