Nato är Ulf Kristersson första riktiga framgång

Ulf Kristerssons Nato-ökenvandring är slut.

Den utdragna processen borde leda till en smärtsam insikt – Sverige är inte en internationell, storpolitisk spelare. Finland såg det snabbt, kastade loss och har redan varit medlem i Nato i snart ett år.

Ändå är det regeringen största framgång hittills.

Följ ämnen
Nato

Större politiskt avtryck än såhär lär Ulf Kristersson inte göra.

I decennier har moderata statsministrar och partiledare drömt om att föra in Sverige i Nato. Emot sig har de haft en majoritet i riksdagen och den folkliga opinionen.

Allt detta ändrade sig för två år sedan när Ryssland attackerade Ukraina. Den säkerhetspolitiska doktrin som lett Sverige sedan andra världskriget slut var uttjänt. Alla partierna visste det, men det det tog sin tid för Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna att vända sina skutor.

Framförallt Moderaterna hade ett omedelbart övertag. De kunde under den då pågående valrörelsen både peka ut osäkerheten kring Nato-medlemskapet som en svaghet hos sina motståndare S och som ett övertag över den tilltänka samarbetspartnern SD.

Glad statsminister under pressträffen i Rosenbad efter det ungerska Nato-beskedet.

Varken S eller SD kunde stå emot den folkliga opinionen eller den säkerhetspolitiska oron som Rysslands krig medfört. Svaret stavades Nato och i maj 2022 beslutade riksdagen om att Sverige skulle gå med. Inte ens Miljöpartiet var särskilt upprörda över beslutet.

 

Som ni kanske minns leddes Sveriges då av en socialdemokratisk regering och Moderaterna kunde inte annat än stå och avundsjukt se på när Magdalena Andersson inledde Nato-processen. Under valrörelsen var Moderaterna inte heller sena på att påstå att de skulle hantera den här processen på ett mycket mer effektivt sätt än Socialdemokraterna kunde. Med en ny moderatledd regeringen skulle Sverige vara medlem i Nato på ett kick.

Så blev det inte.

 

Processen som pågått under den nu sittande regeringen har varit kantad av problem.

De började när Sverige och Finland snabbt ingick ett avtal med Turkiet.

Sverige åtog sig att bland annat avskaffa förbudet mot vapenhandel med Turkiet, stödja Turkiet inträde i EU och framförallt utöka sitt arbete mot terror med fokus på PKK. Med avtalet trodde den nya regeringen att processen var förutsägbar och kanske till och med i hamn. Turkiet höll inte med, visade det sig.

Det började under vintern i början av 2023 när en Erdogan-docka hängdes upp i Stockholm.

Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström kritiserades för att böja sig för Erdogan och inte stå upp för svensk yttrandefrihet när de fördömde händelsen.

Efter det följde ett halvår av koranbränningar som inte precis lättade upp relationen mellan Sverige och Turkiet.

En Erdogan-docka hängde upp och ner utanför Stockholms stadshus igår. Något som rört upp känslor i Turkiet.

Stora delar av den här processen har handlat om svenska ministrar som försöker förklara för president Erdogan hur den svenska rättstaten fungerar. Inte minst hur den svenska yttrandefriheten fungerar.

Den har också handlar om hopp, där den svenska regeringen återkommande felbedömt möjligheterna att få Turkiet och Ungern att godkänna Sveriges Nato-ansökan.

 

Vägen till medlemskapet har inte andats framgångssaga precis.

Inte minst blev det tydligt när Finland blev medlem i april för snart ett år sedan. Det blev också tydligt när Ungern, som lovat att i alla fall inte vara sist med att rösta om Sveriges medlemskap plötsligt satte sig på tvären. Handfallet menade regeringen att de inte ens förstod vad Ungern ville, de hade inte uttalat några krav.

Ungern kontrade med att de var sura på Sverige. Inte minst var de sura på ett program på UR från 2019 som beskriver Ungern som ett land som går i odemokratisk riktning.

När Turkiet till slut och plötsligt skrev under Sveriges ansökan stod de där med Ungern, och förstod ingenting.

Kristersson med sin ungerske motsvarighet Viktor Orbán i Budapest i fredags.

Efter en obegriplig maktkamp om vem som skulle åka var och när stod till slut Ulf Kristersson där bredvid Victor Orbán. Mötet handlade om JAS 39 Gripen, men också om så mycket mer.

 

Ulf Kristersson fick vika ner sig, men han hade också mest att vinna på det.

För det här kommer att göra Ulf Kristersson historisk, som statsministern som förde Sverige in i Nato. Det kan till och med bli hans största bedrift som statsminister.

Det är en bedrift absolut, men den kommer inte att ge utdelning i valkuvertet 2026.