Ur askan i elden för Magdalena Andersson

Tumult har följt i Magdalena Anderssons spår de senaste veckorna.

Efter krisen kring Jamal El-Haj har S-ledaren nu hamnat i blåsväder efter uttalanden kring högerdebattören Henrik Jönsson.

Varför Andersson ger sig in i den här debatten är obegripligt.

Socialdemokraterna har under lång tid haft hög svansföring när det kommer till tonen i den politiska debatten. Förutom några enskilda ledamöters hätska ton i sociala medier har partiet uttalat principen att de inte ger sig in i den gyttjebrottning som dagens politiska debatt ofta landar i. En debatt som präglas av dåliga underlag, faktaresistens och att smutskasta sina motståndare.

Partiet har istället kritiserat bland annat Moderaterna och Sverigedemokraterna för att använda smutskastning som en del av sitt politiska arbete. Så även i den uppmärksammade intervjun med Dagens Nyheter i vilken Magdalena Andersson ger sig på högerdebattören Henrik Jönsson. I intervjun som i övrigt handlar om påverkanskampanjer under det stundande EU-valet, ställer Andersson frågan om Jönssons finansiering. Hon är tydlig med att inte koppla ihop det med ryska påverkanskampanjer, men kan ändå inte låta bli att svepande ifrågasätta hur han har råd att driva debatt emot Socialdemokraterna.

Visst kan man ha en debatt om hur olika debattörer och politiska influencers finansieras, men att gå på känslor och inte fakta är den sämsta av politiska debatter. En sådan debatt kan inte landa någon annanstans än i den turbulens som nu uppstått.

Jamal El-Haj.

Kritiken mot Andersson har varit massiv, och inte oväntad. Med den höga svansföring som Socialdemokraterna och Magdalena Andersson haft i frågan om hur det politiska debatten bör föras, är fallet högt för henne.

Inte nog med det. Under den senaste veckan har S-ledaren också varit i blåsväder för hur hon har hanterat sin förre partikamrat Jamal El-Haj.

Det har varit svårt för henne att förklara hur det tagit så lång tid att ta tag i frågan och förklara varför partiet inte längre har förtroende för honom och varför inte hon varit den som tagit beslutet.

Visst, tågordningen i Socialdemokraterna är så att det är distrikten som tar beslut, men i fallet med en riksdagsledamot som umgås med misstänkta Hamas-anhängare och trotsar partiet på det sätt som El-Haj gjort, blir det inte annat än obegripligt varför hon inte stigit fram.

Andersson går därmed ur askan i elden. Kanske kommer Socialdemokraterna att försöka använda kritiken kring Jönsson-intervjun som ett exempel på högerns drev. Men så är inte fallet. Det här är istället ett klassiskt exempel på en politiker som trampar i klaveret.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.