Magdalena Andersson – höger, vänster eller mittemellan?

Här är svaret på gåtan som förbryllat många

Det är mycket Magdalena Andersson just nu. Det är inte så konstigt.

Första kvinnliga statsministern. Omstart för regeringen. Omstart för Socialdemokraterna bara tio månader före valet. För att nämna något.

En annan fråga som många ägnat sig åt, framför allt inför den socialdemokratiska partikongressen för en månad sedan, är åt vilket håll hon ska föra sitt parti. Höger eller vänster?

Magdalena Andersson själv tillhör Socialdemokraternas större och dominerande flank, den högra. Med få undantag vinner den partiets inre strider, ibland efter anpassning till den mindre, men ofta högljudda, vänsterfalangen.

Det gör också nye finansministern Mikael Damberg, tidigare ordförande i det största högerdistriktet Stockholms län.

Solklart alltså, hon för partiet högerut? Så enkelt är det inte.

 

Socialdemokraterna har inga planer på ett nytt förlustval. Partiet gör aldrig bra ifrån sig i val då de bråkar internt. Inför valet 2022 måste partiet alltså gå i takt.

Magdalena Andersson har på ett närmast övertydligt sätt visat sin välvilja mot facken sedan hon blev partiledare och statsminister.

Första talet efter regeringsförklaringen hölls på LO:s kongress där hon dessutom lovade att ta itu med vissa avarter i reglerna för arbetskraftsinvandring som länge retat facken.

I hennes regering sitter en före detta LO-ordförande, nye näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson.

Här finns också tidigare ordförande i tjänstemannafacken TCO och Saco, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och utbildningsminister Anna Ekström.

Men det är inte slut där. Återvändaren Annika Strandhäll, ny klimatminister, har varit ordförande i fackförbundet Vision. Den nye biträdande arbetsmarknadsministern Johan Danielsson har jobbat på LO-kansliet under lång tid.

 

Facken, som traditionellt tillskrivits partivänstern, har sällan eller aldrig varit så väl representerad i regeringen.

Reformisterna är en partiförening inom Socialdemokraterna där den oppositionella vänstern samlas. De fick inte stöd för något bärande förslag under partikongressen.

Men förgrundspersonen Daniel Suhonen var trots det nästan översvallande när Magdalena Andersson föreslogs som ny partiledare. Hon tog upp segregationen i samma andetag som hon talade om att bekämpa den grova organiserade brottsligheten. Äntligen, sade Suhonen.

Gåtan Andersson, höger eller vänster tycks alltså ha ett enkelt svar. Fast förankrad i partiets högerfåra. Men utan att stöta sig med vänstern. Pragmatism helt enkelt. En gammal paradgren i hennes parti.

 

Statsminister Magdalena Andersson (S) talar på LO:s kongress i Folkets Hus i Stockholm.

Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Dom i riksrätt
    Det här handlar om vårt grannland Danmark och den förra migrationsministern Inger Støjberg. Hon har åtalats för en instruktion om att skilja asylsökande par åt om den ena parten var minderårig. Ministern tvingades bort som vice ordförande i partiet Venstre och är nu vilde i stortinget.
  • Jultalens tid
    Partiledares jultal är en tradition som introducerades av dåvarande M-ledaren Fredrik Reinfeldt. Det blev snabbt poppis i fler partier.
    Den här veckan är det jultalens förlovade tid. Liberalernas ordförande Nyamko Sabuni håller sitt på tisdag. Och centerledaren Annie Lööf på onsdag.
  • Riksdagen tar jullov
    Punkt sätts för det dramatiska politiska året 2021, med två regeringsskiften och ett byte på statsministerposten, på torsdag. Då har riksdagen julavslutning. Arbetet återupptas på allvar den 11 januari. Dagen därpå hålls valårets första partiledardebatt. Debut för Andersson blir det.
  • ”Magdas” första EU-toppmöte
    EU slutspurtar den här veckan. På fredag träffas stats- och regeringscheferna för det sista mötet i år. Det blir debut för Magdalena Andersson i detta sammanhang. Statsministerns första utrikesresa gick dock traditionsenligt till Finland redan i förra veckan.
  • Ny CDU-chef
    Angela Merkel avgick som partiledare redan 2018. Efter katastrofvalet i höstas, då partiet inte kom med i regeringen, ska partiet nu utse sin tredje chef sedan dess. En medlemsomröstning avgör. Resultatet av första omgången är klart på fredag. Favorit är Friedrich Merz, 66.

Veckans citat

”Alla behöver nu ta sin del av ansvaret för att vi ska hejda smittspridningen. Alla behöver dra sitt strå till stacken”.

Magdalena Andersson, statsminister, om det personliga ansvaret.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.