Våra nyhets- ankare ser ut som sumobrottare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-10-11

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hemma hos oss var vi sena med att skaffa bredbilds-tv, men familjen accepterade snabbt att alla andra människor blev tjockare.

De ser i alla fall mycket fetare ut eftersom den nya tv:n tar den vanliga signalen och tänjer ut den elektroniskt så att den fyller rutan på bredden.

Men hellre det än den gamla fyrkantiga bilden. Och vad skulle man annars ha en sådan där modern tv till? Vi bytte ju inte apparat för att ha samma gamla sketna bild som förut med sorgkanter på sidorna.

Konsekvensen blir förstås att tv:n omvandlas till skrattspegel och att våra vanligaste nyhetsankare plötsligt ser ut som sumobrottare.

Tänk på det alla fåfänga tv-pajasar! Ni kan läsa era manuskript och utöva era riter och förbereda er och sminka er och göra er till och vara hur coola som helst. Vi är miljoner svenskar nu som skaffat ny tv och vi ser hela tiden att ni är ungefär 30 procent bredare än ni själva tror.

Min farmor sa ofta att man inte skulle grimasera. Om tuppen gol och klockan slog och vinden vände så kunde grimasen fastna. Då skulle man få leva med den som ett lyte resten av livet.

Ponera att hon hade rätt? Och tänk om regeln inte bara gäller analoga förvridningar "ja, ni hajar själva vad som skulle kunna inträffa med Richard Sjöberg på TV 4 " bredare leende skulle man få leta efter.

Allt är inte vad det synes vara.

Klädfirman Benetton har varit känd för sina kontroversiella annonser. Bland annat har de lanserat bilder av flyktingtragedier, döende människor och blodiga barn som reklam för byxor och tröjor och andra plagg.

För några år sedan körde de en mycket omdebatterad reklamkampanj med nakna och täta porträtt av män som väntade på att avrättas i USA. "Dömd till döden". United Colors of Benetton. En ovanlig protest. Hippt som helvete. Kläderna som tar ställning och så vidare.

Kampanjen utlöste en liten storm av protester i USA, eftersom den använt dömda mördare som modeattribut. Och Benetton tvingades be de mördades familjer om ursäkt.

I förra veckan läste jag en notis i The Economist som förtäljde följande.

Benettons vice styrelseordförande Carlo Benetton har nyligen i tysthet sålt sin 4 400 hektars Texasranch till delstatens fängelsesystem, vilket enligt den brittiska tidskriften är USA:s "största löpande band" för avrättningar.

Carlo Benetton hade haft för avsikt att odla bomull för det egna företagets behov, tills han insåg att han som utlänning inte kunde få de förmånliga jordbrukssubventionerna.

Nu ska ranchen, som ligger mellan Texas huvudstad Austin och Huntsvillefängelsets dödsceller, producera bomull till fängelseuniformer och majs till fångarnas (sista?) måltider. Det stora huset med swimmingpool som hör till plantagen ska omvandlas till konferenscenter för fängelsenas chefer.

Chefen för Texasfängelsernas jordbruksverksamhet heter Tom Fordyce. Han basar över 58 000 hektar mark och en verksamhet som försörjer inrättningara med eget nöt- och svinkött och 10 000 ton grönsaker per år.

Fordyce säger om affären att Carlo Benetton inte tvekade att sälja marken:

- Han är affärsman, och det här var en affärsuppgörelse.

Benettons representanter i USA har inte velat svara på frågor om försäljningen.

Nej, allt är inte vad det synes vara. Ta en vanlig farmartank. Jag har själv en på 1 500 liter. Men hur mycket rymmer den när man börjat tömma den på diesel?

Om den stått upp hade det varit lätt att räkna ut resterande volym med hjälp av en sticka: cirkelns area gånger höjden. Men som nästan alla andra farmartankar är den här cylindern liggande.

På nätet hittade jag - efter viss möda - följande ekvation.

V= h · r2 · ["/2 + arcsin ( (d-r) /r) + ( (d-r) /r) · (" (l - ((d-r) /r)2 ) )]

Finns det någon läsare som har ett enklare tips?

Robert Aschberg

Följ ämnen i artikeln