Viktig seger i Ronnebys miljöskandal

Folket vann över Ronneby kommun i miljöskandalen.

Högsta domstolens avgörande i dag kan ändra spelplanen för kommunala vattenbolag.

Klockan 08.45 i morse meddelade justitieråden på Riddarhustorget sin principiellt mycket viktiga dom.

De drygt 150 invånarna i Ronneby som stämt det kommunal vattenbolaget efter att de i åratal druckit förgiftat vatten har drabbats ”av personskada i skadeståndsrättslig mening”.

Jag ska strax fördjupa mig mer i vad det betyder, men det här är ett komplicerat och udda fall och för sammanhangets och begriplighetens skull krävs bakgrund.

Målet handlar om PFAS, vår tids värstingkemikalier, de används brett i samhället men bryts inte ner av naturen och kan leda till försämrad hälsa av ett eller annat slag:

Cancer, nedsatt immunförsvar, hormonrubbningar, sköldkörtelproblem.

I Ronneby orsakade släckningsskum vid flygflottiljen F17 föroreningar som spreds till befolkningen via ett vattenverk.

Tusentals invånare i bruksorten Kallinge drack dag ut och dag in det farliga vattnet och då miljöskandalen upptäcktes och befolkningen undersöktes upptäcktes bland de högsta halterna av miljögifter som någonsin uppmätts i världen.


Med hjälp av kunniga jurister stämdes det kommunala vattenbolaget. Seger i tingsrätten, vilket givetvis ledde till glädje och förhoppningar om ansvarstagande.

Men det blev förlust i hovrätten. Domstolen ansåg att de höga halterna av gift i blodet visserligen innebar en förändring av kroppen, men att det inte var bevisat att förändringarna i sig utgjorde en skada.

En orimlig situation uppstod. Domstolen konstaterade bland annat att det var dubbelt så vanligt med hormonell obalans hos kvinnor som gjorde det svårare att bli gravid i Ronneby jämfört med med kvinnor i allmänhet.

Men att inte kunna få barn är inte ett problem isolerat till just denna kommun. Alltså kan inte en kvinna i Ronneby bevisa att det är PFAS som har orsakat just hennes problem.

Dagens dom är nu ingen sensation. Men utgången var inte heller given. Det här är komplicerad juridik och Anders Perklev, tidigare president i Svea hovrätt, hade en skiljaktig mening. Han ville fastställa hovrättsdomen.

Exakt vad som nu sker återstår att se. Det enda de boende har begärt är att HD ska fastställa att de drabbats av en personskada som täcks av skadeståndsjuridiken.


Men det har inte prövats om sjukdomar som är dokumenterade har lett till skadeföljder som ger dem rätt till ersättning.

Antingen träffar parterna en överenskommelse. Elller så blir det nya stämningar, där domstol ska avgöra om kommunen ska betala skadestånd och om så är fallet hur stora de ska vara.

Det är således bara en delseger som har vunnits. Men en viktig sådan. Med denna dom som grund kan de drabbade gå vidare och begära skadestånd.

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Roger Fredriksson, har fruktat denna situation och har i intervjuer våndats över att tiotusentals invånare i Ronneby kan stämma kommunen.

I förlängningen ser han en situation där kommunen av rädsla för skadestånd stryper leveransen av vatten till de basala behoven som dusch och tvätt och att människor får gå till Ica och köpa det vatten de i övrigt behöver.

Ett scenario han rimligen inte själv tror på. Icke desto mindre har han - och lokalpolitiker runt om i landet - fått någonting att fundera på.

Konsekvenser kommer det, av ett eller annat slag, att bli. Och kanske inte bara för Ronneby. Försvarsmakten har använt PFAS i sitt skum vid brandövningar både här och där runt om i landet.


Kommunala vattenbolag kan komma att tvingas ta ett betydligt större ansvar för vad kemikalier eventuellt orsakar i framtiden än i dag.

Att invånarna i Ronneby i dag jublar är högst begripligt. De har anledning att fira.

Men egentligen finns bara förlorare i denna dystra historia.

Louise Karlsson, intervjuad i Aftonbladet i dag, hon berättar om sjukdomar hon har drabbats av, problem med sköldkörteln, opererad för cancer i urinblåsan, är en av dem.

Ronneby kommun, som har fått sitt rykte svärtat för någonting som Försvarsmakten i stor utsträckning bär ansvaret för, är inte bara förlorare i den bemärkelsen att domen i HD blev som den blev.

I Uppsala har vattenbolaget för övrigt stämt just försvaret för att ha förstört en vattentäkt. Militärens svar har varit lika tufft som tydligt: detta är inte vårt ansvar. Hur den tvisten slutar återstår att se.

Det finns mycket vi ännu inte vet om denna tragedi.

Följ ämnen i artikeln