Tänk på Sverige – och julshoppa som vanligt

Jag börjar faktiskt bli lite orolig. Hur ska det gå i år? Tänk om vi inte klarar det…

Förutsättningarna ser inget vidare ut. En varselvåg sveper över landet. Lågkonjunkturen är här för att stanna. Grekland fort- sätter att krångla. Bostadspriserna ligger stilla. Arbetslösheten är fortsatt hög. Rubrikordet ”kris” ligger överst i redaktörernas skrivbordslådor.

Så hur i himlens namn ska vi kunna slå rekord i julhandel?

Anders Westgårdh.

Jag kanske oroar mig i onödan. Det gick ju bra förra året. Vi skärpte oss på slutet. Julens ägare Svensk Handel klagade på att vi var tröga, att julhandeln hade fått en svag start.

De tog oss i upptuktelse och vi fattade vinken. Resultatet blev nytt rekord för sextonde året i rad, och en omsättning som för första gången någonsin översteg 65 miljarder kronor. Initierade bedömare konstaterade att våra plånböcker var rejält laddade, trots att den europeiska skuldkrisen försökt sätta käppar i hjulet.

Men i år är det en annan femma. Många av näringslivets bjässar går på knäna. Storföretag som Husqvarna, Volvo och Telia Sonera viftar med varselflaggan nästan dagligen. SAS flaxar skadskjutet mot buklandning. Bankerna skickar stränga nödsignaler.

Det verkar faktiskt så illa att flera medborgare vänder på slantar och suger på ramar. Faktum är att jag med egna öron hört människor säga att de funderar på att hålla igen. Om den sortens beteende får vidare spridning har vi inte en chans att behålla vår särställning som världens bästa julklappsköpare.

Men bli nu inte panikslagna. Det är bara jag som spekulerar.

Handelns utredningsinstitut – en annan fröjdefull partner i juldansen – bedömer i en färsk prognos att årets julhandel väntas bli rekordstor. Trots alla orosmoln kommer vi att sätta sprätt på 66 miljarder!

Dock varnar man för risken att vissa hellre lägger pengar på annat än hårda paket. Det kan till och med finnas svikare som lämnar landet och utnyttjar möjligheten till lång ledighet. Det är ju en så kallad ”arbetstagarjul” i år, till råga på allt.

För säkerhets skull borde vi snarast vidta åtgärder. Vi behöver en nationell kampanj för att stimulera till patriotisk julhandel i nationens intresse. Ett illrött kuvert i alla brev- lådor! Stortavlor! Slogans!

Keep calm and carry shopping bags.

Fråga inte vad julen kan göra för dig – fråga vad du kan göra för julhandeln.

Missing People fann en död man i Bandhagen.

Hittade – igen

Missing people gör det igen – och igen och igen! Dramat med flickan i Örgryte var som ett synopsis till en skräckfilm med lyckligt slut. I helgen hittade de två personer till. Civilsamhället, där vanliga medborgare arbetar ideellt för en god sak, blir en allt viktigare kraft när de offentliga resurserna sviktar. Det ska bli spännande att se vilket som blir nästa område i samhället som får förstärkning på liknande sätt.

Inte moget

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan viftar med medeltidsflaggan igen. I en intervju tycker han att Anders Behring Breivik borde ha dömts till döden så att offrens familjer kunde ha fått frid. I samma andetag ventilerar han också åsikten att EU bör införa dödsstraff. Turkiet må vara ett fantastiskt resmål, men det är fortfarande inte moget.

Följ ämnen i artikeln