Kan Ukraina vinna kriget?

De flesta experter gav Ukraina en vecka eller max två. Sedan skulle de vara besegrade av Ryssland.

När det nu gått snart fyra veckor och kriget kört fast kan man ställa den tidigare otänkbara frågan.

Kan Ukraina rentav vinna kriget?

Senaste tecknet är att den ukrainska militären hävdar att man återtagit staden Makariv utanför Kiev.

Trots det måste jag erkänna att min analys drar åt helt olika håll.

Den ena lutar åt att det ligger mycket av önsketänkande i alla påståenden om hur dåligt det går för Ryssland i kriget. Trots allt har kriget inte ens pågått i fyra veckor. De flesta fullskaliga krig pågår i åratal.

Den andra pekar på att Ukraina visat en beundransvärd motståndsvilja. Det har hänt förr att en supermakt förlorat mot en på pappret långt svagare motståndare. Senast tog talibanerna förra året tillbaka makten i Afghanistan efter 20 år av strider med USA och Nato.

Brandmän arbetar med släckningsarbete vid ett sönderbombat köpcentrum i Kiev, måndagen den 21 mars.

Jag håller det fortfarande för troligt att ryssarna i det långa loppet kan besegra Ukraina men det ser inte längre helt hopplöst ut för den angripna parten.

Här är några av de saker som talar för att Ukraina kan besegra Ryssland.

Stridsvilja och motivation

Ukrainarna har visat en imponerande vilja att försvara sitt land. Det gäller såväl civilbefolkningen som militären.

Det är svårt att inte ta intryck av de videofilmer som visar hur civilister samlas i centrum av den ockuperade staden Cherson och ropar slagord mot den ryska militären. "Åk hem", "Detta är Ukraina". Beväpnade bara med sitt mod får de ryska militärfordon att backa. Inte ens efter att ryssarna öppnat eld upphör protesterna.

Mot ukrainarnas beslutsamhet står de ryska soldaternas sviktande stridsmoral. Det rapporteras om soldater som medvetet saboterar sina fordon för att slippa strida. Soldaterna begriper inte vad de slåss för i broderlandet Ukraina.

President Zelenskyj och propagandakriget

Han har så här långt vunnit propagandakriget mot Putin med en oöverträffad överlägsenhet. Det är spel mot öppet mål. Zelenskyj inspirerar ukrainarna och rentav världen med sina korta tal där han från sin bunker ömsom anklagar Putin för krigsförbrytelser, ömsom vandrar runt i Kievs centrum med sin mobilkamera för att visa att han inte fruktar de ryska artilleriattackerna.

Från sin bunker håller han känslofyllda tal till USA:s kongress, det brittiska underhuset och andra parlament som möts av stående ovationer.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Putin är osynlig eller sitter bakom sitt skrivbord och ser arg och pressad ut. Häromdagen var första gången under kriget som han visade upp sig tillsammans med tiotusentals anhängare på en fotbollsstadion i Moskva.

Vapenstöd från utlandet

USA och Nato har vägrat sätta in trupper i Ukraina eller inrätta en flygförbudszon. I övrigt är västvärldens stöd för Ukraina kompakt. En rad länder har övergivit sina strikta vapenexportregler för att donera vapen till Ukraina. USA anslog häromdagen drygt 8 miljarder kronor för vapen till Ukraina. EU har gett ungefär lika mycket.

Tack vare de moderna vapnen, särskilt drönare, pansarskott och så kallade Stingers, har Ukraina kunnat försvara sig mot de ryska attackerna. Nya vapen strömmar hela tiden in över landgränserna. Det militära stödet är en förutsättning för att Ukraina ska kunna vinna mot Ryssland.

Sverige har skickat pansarskott modell 86 till Ukraina.

Men EU, Nato och USA ger också en rad andra former av stöd, exempelvis mediciner och mat. Detta parat med ett kraftigt moraliskt stöd där många konstant upprepar att Ukraina slåss för hela den demokratiska världen.

Sällan har det funnits en konflikt som för de flesta i världen är så svart och vit. Av FN:s 193 länder var det 141 som röstade för att kraftfullt fördöma Rysslands invasion. Så det är långtifrån bara USA och Nato som står på Ukrainas sida.

Men i ett sånt läge är det också viktigt att vi journalister inte förvandlas till några slags hejaklacksledare för Kiev.
Ryssland ljuger om nästan allt. Det innebär inte att alla uppgifter som kommer från den ukrainska sidan är sanna.

Det gäller att våga försöka se nyktert på hur konflikten utvecklas och inte bara ta till sig uppgifter som talar till Ukrainas fördel. Även om Ukraina lyckats göra ett överraskande kraftigt motstånd så kan Ryssland fortfarande lyckas inta stora delar av landet.

Rysslands president Vladimir Putin.

USA invasion av Irak tog sex veckor innan George W Bush stod på ett amerikanskt hangarfartyg och deklarerade "Uppdraget slutfört". Det ansågs snabbt.

Men något Putin aldrig kommer att lyckas med är att vinna ukrainarnas hjärtan. Majoriteten vill inte vara en lydstat till Ryssland. Även om Ryssland lyckas inta större delar av Ukraina väntar ett omfattande gerillakrig liknande det Sovjetunionen utsattes för i Afghanistan.

Även om det inte blir lätt för Ukraina att vinna känns en fullständig rysk seger ännu mer avlägsen.