Sluta fjäska för Turkiet, Kristersson

Den hängda dockan är osmaklig – men inte mer

Dockan som hängdes upp utanför stadshuset i Stockholm.

Både Ulf kristersson och Tobias Billström borde veta. Människor beter sig stundtals både osmakligt och oförlåtligt.

Det är inget giltigt skäl för att krypa för Turkiet och Erdogan. Lismande lär inte få honom att ändra sig om svenskt Natomedlemskap.

Det handlar, som ni förstår, om dockan föreställande den turkiske presidenten utanför Stockholms Stadshus i torsdags. I en lyktstolpe dinglade den i fötterna under en timme.

Ett kurdiskt nätverk tog på sig ansvaret för aktionen på Twitter och uppmanade till att delta i en demonstration mot Nato nästa helg.

Det hela var självfallet osmakligt. Till och med mycket osmakligt. Den motbjudande förlagan är den italienske diktatorn Benito Mussolini som efter avrättning hängdes upp och ner vid ett torg i Milano 1945.

 

Händelsen har fått den turkiska och svenska regeringarna att fullständigt gå i spinn.

Den svenske ambassadören i Ankara, Staffan Herrström, har kallats till turkiska UD. Talman Andreas Norléns besök hos sin turkiske kollega på tisdag har ställts in. En brottsanmälan har lämnas in i Ankara som kräver att ”de kriminella handlingar som riktar sig mot vår president” utreds.

President Erdogans talesperson Fahrettin Altun skriver på Twitter att ”det här är bevis för att svenska myndigheter inte har vidtagit de nödvändiga stegen mot terrorism, som de har hävdat på sistone”.

Ulf Kristersson och Recep Tayyip Erdogan under en gemensam presskonferens i november 2022.

Men det är inte bara på den turkiska sidan som upphetsningen är stor. Statsminister Ulf Kristersson (M) säger i TV4:

– Jag ser mycket allvarligt på det som hänt. Det är extremt allvarligt. Det är ägnat som ett sabotage mot den svenska Nato-ansökan.

Utrikesminister Tobias Billström (M) är minst lika uppjagad:

– Aktionen spelar Ryssland i händerna och försvagar vårt land. Detta i den allvarligaste säkerhetspolitiska situationen sedan andra världskriget. Vi kan inte nog understryka allvaret i detta.

Utrikesminister Tobias Billström (M).

Det är som trandansen i Hornborgasjön. En rituell tillställning - dock utan annat mål och annan mening än att president Erdogan ska vinna valet i juni.

Hur kan jag påstå det? Skälen är flera.

Det viktigaste är att Sverige redan har uppfyllt de krav som Turkiet ställde i den ömsesidiga avsiktsförklaringen ”Memorandum of understanding” i juni under Natotoppmötet i Madrid. Det underströk Ulf Kristersson så sent som i söndags efter ett anförande på Folk och Försvar i Sälen:

– De (Turkiet) säger också att de vill ha saker som vi inte vill och inte kan ge dem, sade han i ett försök att sätta stopp för den turkiska kravlistan.

Erdogan-dockan borde inte få sansade regeringar att gå i spinn.

Det andra skälet är att om det är brottsligt att hissa upp en docka som föreställer en levande person upp och ner i en lyktstolpe så är det i så fall inte mer än så. Det är inte terrorism, att sprida skräck och ödelägga, som Turkiet hävdar. Inte alls faktiskt, i alla fall inte enligt svensk lag.

Människor gör, och kommer fortsätta göra, dumma saker. De gör till och med motbjudande saker, osmakligheter. Tid efter annan.

Men det borde inte få regeringar att gå i spinn. Inte sansade i alla fall.

 

I det här fallet är sansen frånvarande. I Turkiets fall eftersom Erdogan och hans parti vill vinna valet. I Sveriges fall för att regeringen är livrädda för att missköta Natoansökan.

Dockor i lyktstolpar har ingenting med saken att göra. Det är inte terrorism, det är inte ett brott mot den ömsesidiga avsiktsförklaringen. Det är en ovidkommande bagatell.

Ett gott råd till Kristersson och Billström är därför: Sluta fjäska för Turkiet. Den svenska Natoansökan kommer inte att ta avgörande steg mot fullbordan förrän under andra halvåret. Tills dess vill de bara ha uppmärksamhet och helst av allt i facket ”Turkiet mot världen - den gode presidenten ryter till för att skydda sina medborgare”.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.