Gör om hela brottsbalken

Nu har till och med Lagrådet tröttnat på alla mer eller mindre godtyckliga lagskärpningar.

Det är hög tid se över hela brottsbalken i stället för att lappa och laga.

Sveriges rikes lag.

Lagrådet är en myndighet vars uppgift är att granska nya paragrafer och försöka sätta stopp för de värsta idiotierna innan det är för sent och riksdagen har klubbat en ny lag.

I ett färskt yttrande från denna instans rörande ett förslag från regeringen om skärpt syn på våldtäkt har sajten Dagens Juridik hittat någonting mycket ovanligt.

 

De högt uppsatta juristerna har utöver analysen av lagförslaget tagit sig friheten att ge några "avslutande och allmänna anmärkningar om förslaget till straffskärpningar".

Justitieråden konstaterar att de på senare tid har granskat "en lång rad förslag" som alla går i samma riktning, nämligen mot hårdare tag.

Alla som hänger med någotsånär i mediebrus och samhällsdebatt vet att Lagrådet inte överdriver.

Det går inte en vecka utan att justitieminister Morgan Johansson skärper straff eller hittar något område han har glömt att kriminalisera.

Vilket inte hindrar oppositionen från att dag ut och dag in klaga på att för lite görs och på att det som trots allt görs är för mesigt och kommer försent.

 

Lagrådet påpekar att detta ideliga petande i olika straffskalor gör att helheten går förlorad. Tanken är lagen ska hänga ihop och att brott av likartat slag ska leda till straff på ungefär samma nivå.

Om exempelvis påföljderna för bedrägeri skärpts kan det vara en vettig idé att se över även stölder.

Så är det inte riktigt i dag. Nervösa och opinionskänsliga politiker reagerar på dagsaktuella rubriker och oväsen i sociala medier.

Ett tag var det terrorresor. Sedan tog gängmorden över. I morgon är det någonting annat.

Resultatet? Straffet för vissa brott far iväg och lämnar annat långt efter sig.

 

För några år sedan läste jag en dom om en hemsk misshandel. En man hade under flera timmar slagit en kvinna i ansiktet.

Då och då tvingade han med henne ut i badrummet för att hon i spegeln skulle se hur hennes ansikte hade svullnat. Sedan fortsatte han.

Tingsrätten beskrev misshandeln som "tortyrliknande" och dömde honom till ett år och sex månaders fängelse.

Om han i stället hade våldtagit henne i fem sekunder medan hon sov så hade straffet blivit två år.

Är skillnaden verkligen rimlig?

 

Lagrådet påpekar försynt att det kan finnas anledning för politikerna att "någon gång backa ett steg och överväga helheten och inte bara göra justeringar i det enskilda".

Det som krävs är egentligen en översyn av hela brottsbalken. Det är förvisso en utmärkt lagprodukt som har tjänat Sverige väl, men denna del av lagboken är snart 60 år gammal och kom till i en tid då brottsligheten handlade om slagsmål på dansbanan och stråtrövare ännu låg i bakhåll på landsvägar.

Det här har Moderaterna redan begripit. Högerpartiet föreslog en reform av detta slag i höstas, men regeringens intresse tycks vara begränsat.

Men så är det också ett jättejobb som spänner över minst en mandatperiod som krävs, en insats som knappast ger snabb belöning i opinionsmätningarna.

Med tanke på hur samhällsvindarna för närvarande råder är det lätt att föreställa sig att en reform skulle leda till generellt hårdare tag.

 

Vissa straffskärpningar kommer vara motiverade, inte minst med tanke på att människors syn på vilka brott som är allvarliga och vilka som är mindre allvarliga förändras över tid.

Men politikerna är inte omedvetna om att det är dyrt att hålla människor inlåsta och att statens pengar behövs till allt möjligt, inte minst till att rusta försvaret.

Ett helhetsgrepp skulle också ge möjlighet att se över om exempelvis systemet med fotboja kan utökas och att tuffare påföljder framförallt riktar sig mot dem som återfaller i kriminalitet och inte drabbar alla dem som någon gång begår ett brott och sedan rycker upp sig.

 

Sverige har just nu paragrafer som spretar åt olika håll. Det lappas och det lagas.

Straffrättens utveckling ska inte dikteras av Aftonbladets och Expressens dagsfärska och inte sällan snart bortglömda toppnyheter.

Lagen behöver hänga ihop.