Makthavarnas ’roliga’ skola blev laglöst land

Olle Burell (S), skolborggarråd i Stockholm.

Det skulle bli en så fantastisk skola, tonåringar från hela Stockholm skulle vilja ta tunnelbanan till ­Tensta, miljoner östes in. Tretton år senare läggs den ner. Staden ger upp. Skol­inspektionens rapport, 33 sidor klar ämbetssvenska, blev droppen: sida upp och sida ner om kränkningar, hot, kaos.

En bakgrund finns, och som vanligt när det handlar om förorter - ett projekt. Då, 2003, var politikernas senaste älsklingsprojekt att göra Tensta gymnasium ”attraktivt”. Elever skulle vallfärda och tadam: invandrade killar och tjejer integreras i det svenska samhället. 32 miljoner kronor fanns att fiska in från Kompetensfonden.

Det nya hette Ross, kommer från USA, och går ut på att ersätta böcker med bloggar och hemsidor. Ingenting av det förväntade inträffade, nya miljoner kastades in, men betygen sjönk, färre sökte, allt urartade - en våldskultur fick fäste.

Lärare hukade för att ­slippa stryk, slutade ingripa, brydde sig inte om att ­anteckna frånvaro, under­visade för döva öron medan elever diskuterade eller såg film. De vågade inte ens längre sjasa bort blossande elever från ingången. Då kunde de få rök blåst i ansiktet med kommentaren: ”Vem är du?”

En mening på sidan 18 i Skolinspektionens rapport: ”Lärarna berättar i inter­vjuer att de uppfattar att samhällets lagar inte gäller på skolan”.

Rektor säger sig vara ­säker på att det nya värdegrundsarbetet kommer att lösa problemen. Vad en ­sådan förnekelse bottnar i kan man undra.

Eleverna är smärtsamt medvetna om sin status. ­Undervisningen går ut på att få E, lägsta betyg. Ingen lärare tror att någon kan nå högre än så. Vad som i så fall krävs får de inte veta. Någon säger att läraren svarat ”Du får väl ringa Skolverket”.

Så låga var förväntningarna. Makthavare valde att se Tensta som ”speciellt”, gav invånarna en tokrolig amerikansk modell. Fortsatte ösa in miljoner och hoppas på det bästa.

I den andan kunde misslyckandet fortgå.

Nu läggs den sista gymnasieskolan i Stockholms ­ytterområden ner. Men nya projektlekar är på gång. Skolborgarrådet Olle Burell, socialdemokrat, säger: ”Vi ska tänka ut ett bättre koncept som kan attrahera.”

Följ ämnen i artikeln