Högerextrema förenas i kampen mot kvinnor

SD-kvinnor är inte b­ara ett kvinnoförbund som skapats av män. De har också lyckats göra en valfilm där det osexiga Europaparlamentet kopplas ihop med stora pattar.

Eller är det tvärtom?

Det var inte lätt att förstå budskapet i den reklamsnutt som SD-kvinnorna släppte i veckan. ”Är de emot oss som råkar ha A-kupa? Och varför stirrar ankan så obehagligt på bikinitjejen?” löd mina förvirrade tolkningar.

Bröstfilmen, förmodligen den mest avklädda politiska kampanjen sedan en M-politiker hyrde in underkläds­modeller till sin valupptakt för ett par år sedan, visar enligt SD upp ”självständiga unga kvinnor som vet vad de vill ha”.

Vad vill då kvinnor ha, i SD:s värld?

I alla fall inte extremfeminism, overklighet eller muskulösa män som solbadar på EU-handdukar.

I filmen fnyser både ankan och bikinibrudarna åt den välpumpade Bryssel-hunken.

Att SD-reklamen visade sig vara ett plagiat på en kampanj från rasistiska SVP, Schweiziska folkpartiet, var inte oväntat.

De bruna partierna i Europa har delvis olika bakgrund, ryker ihop om absurda frågor som för eller emot antisemitism, gör ibland r­asistiska utfall mot varandra och valsar runt mellan olika grupper i EU-parlamentet. Nationalister är ju inte så bra på att samarbeta över n­ationsgränser.

Men förutom främlings­hatet så enas de om en sak, nämligen sin avsky för kvinnors rättigheter.

En ny rapport från Expo och Kvinna till kvinna, visar att det är just i kampen mot jämställdheten som Europas högerextrema har sin främsta gemensamma nämnare.

Exakt hur våra arma kvinnoliv ska vridas hundra år bakåt i tiden har de förstås l­ite olika idéer om.

Franska Front Nationals l­edare Marine Le Pen jämför sig själv med Jeanne d´Arc, vill förtidspensionera trebarnsmammor och menar att genusvetenskap är ondska från USA. Medan Geert Wilders parti PVV kräver skattehöjningar för kvinnor i slöja. Abortförbud och subventionerade hemmafruar är andra populära förslag.

Där har SD ändå en poäng med sin tuttfilm.

För om de och deras vänner får regera i Europa så kommer vi kvinnor bli förminskade till just kroppar - endast till för att krysta ut barn i hemmets mörka vrår.

Följ ämnen i artikeln