Dagens disponent kan sitta vid datorn – varsomhelst

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-02-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vinsterna ökar - men inget företag nyanställer i Sverige

Företagens vinster rakar i höjden men jobben flyttar utomlands.

Upp-och-nervända världen?

Nej. Globalisering och ny teknik.

Arbetslösheten i januari i år var den högsta på fem år. Sammanlagt gick 379 000 personer utan jobb, 8,6 procent av arbetskraften.

Samtidigt redovisar en rad storföretag rekordvinster. Men nyanställa i Sverige tänker de inte göra. Blir det fler jobb i koncernen så hamnar de utomlands.

Lätt att flytta

Förklaringen är tyvärr inte enkel. Flera faktorer ligger bakom att det ser ut som det gör.

1. Globaliseringen. Sedan slutet av 1970-talet har världens länder på bred front avskaffat regleringarna av kredit- och valutamarknaderna. Samtidigt har de regler som styrt världshandeln blivit färre.

Det har kort sagt blivit lättare för företagen att sprida produktionen över hela jordklotet. Att flytta jobb från Sverige till länder där lönerna är lägre, exempelvis i Sydostasien eller Baltikum.

Lättast att flytta är, enligt LO-rapporten "Gränslös ekonomi", arbetsintensiv produktion som baseras på att teknik går att flytta utan alltför stort besvär.

2. It. Den digitala tekniken har gjort det enklare, billigare och snabbare att kommunicera. Ett dotterföretag i Kina kan skicka frågor och diskutera nya konstruktionsritningar till huvudkontoret i Sverige utan att det tar flera veckor.

Det är alltså praktiskt möjligt att ha produktionen på ett otal ställen. Den gamle disponenten promenerade runt bruket och tittade till anläggningen. Hans moderna efterträdare sitter vid datorn.

3. Höjd produktivitet. Under de närmaste åren ökar produktionen i genomsnitt med 3,2 procent. Men trots det blir jobben inte särskilt många fler.

Vi är effektivare

Det beror på att produktiviteten ökar. Vi fortsätter att göra mer per timme. Att ett företag ökar sin produktion behöver alltså inte betyda att det nyanställer. Samma personalstyrka arbetar effektivare och gör mer.

Vad det här betyder på sikt kan man ha teorier om. Men hur det svenska näringslivet ser ut om tio år är det ingen som vet. Tyvärr.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln