Kineserna får sin sanning serverad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-30

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Expertbyrån för Tibet stöder den kinesiska regeringens bekämpande av de kriminella elementen i Tibet.”

De senaste dagarna har jag bott på ett hotell/kinesrestaurang i Abéché i östra Tchad. Kina har stora intressen i Afrika och eftersom det finns olja i Tchad finns här också många kineser, till och med i en liten dammig håla långt ute på den afrikanska landsbygden.

En av många intressanta saker med att bo på kinakrogen var att där fanns kinesisk tv. Ofta visades vackra naturscener, en orgie i pr. Ibland var nyheterna på engelska och det var i en av dessa sändningar inslaget från en presskonferens om läget i Lhasa visades.

Expertbyrån för Tibet, bestående av en rad allvarliga män i kostym, satt på ett podium och slog fast att efter att de noga undersökt händelserna i Tibet nu kunde slå fast att ”kriminella element” stod bakom demonstrationerna i Lhasa. Därför stöttade de helhjärtat regeringens åtgärder att ”bekämpa” dessa störande element.

Att Kina tar lätt på sådana detaljer som mänskliga rättigheter är ingen nyhet men när jag såg nyhetsinslaget kändes det ändå som om hela världen hade spegelvänts. Detta var alltså den sanning som kineserna matas med: den rättfärdiga kinesiska regeringen tar hand om de onda protestanterna i Tibet.

Hur skulle deras reaktioner bli om OS bojkottas som förre justitieministern Thomas Bodström föreslagit?

Kommer kineserna att fatta grejen? Förmodligen inte, säkert skulle de bara bli förolämpade. De är ju matade med en ”sanning” om hur verkligheten ser ut, på samma sätt som vi i väst har vår bild av hur saker och ting är. (Med skillnaden att vi har fri press och internet.)

Dessutom skulle de länder som protesterar riskera att förlora en massa handelsavtal och affärskontakter med den enorma kinesiska marknaden. För det är väl ingen som fortfarande tror att OS enbart handlar om idrott och tävling? Åh nej, här pratar vi marknadsandelar och propaganda på bekostnad av andras mänskliga rättigheter.

”Vi har ingen makt utom rättvisa, sanning och hederlighet. . . det är därför jag vädjar till omvärlden att hjälpa oss”, sa Tibets andlige ledare Dalai lama på en presskonferens.

Vem lyssnar? Vem bryr sig? Vem tänker på rättvisa när det finns så mycket att vinna på att lyssna på lögner och på att se åt ett annat håll?

Följ ämnen i artikeln