Om Kristersson var en kyckling skulle han i dag väga 2,3 ton

Vad väger statsminister Ulf Kristersson? Hur tung är näringsminister Ebba Busch? Och vad visar vågen för lantbruksminister Peter Kullgren?

Frågorna kan tyckas privata, för att inte säga känsliga. Men de har inte det minsta att göra med om statsråden på fritiden ägnar sig åt bantning eller frosseri. 

Svaren är endast intressanta om man skulle få för sig att göra ett jämförande räkneexempel.

Med kycklingar.

Så, varför inte låta oss göra ett sådant räkneexempel?

Varje år slaktas runt 100 miljoner kycklingar i Sverige, den överväldigande majoriteten från stora kycklingfarmer. Nyligen publicerade Aftonbladets 200 sekunder bilder inifrån ett stall hos en av Kronfågels leverantörer. Reportaget visade döda, skadade och sjuka kycklingar i en trång och smutsig miljö.

”Så här ska det inte se ut!”, sa bonden som äger stallet.

”Så här ska det inte se ut!”, sa företagets vd.

Men det gjorde det.

 

Genom avancerad avel har företagen som levererar nyfödda kycklingar till farmerna fått fram fåglar som väger knappt 45 gram när de placeras i stallen.

Bara 28 dagar senare är de klara för slakt.

Då väger de 1,6 kilo.

På mindre än en månad har de alltså 36-dubblat sin kroppsvikt.

Man behöver inte vara dietist för att förstå att en del av dem inte kan stå på benen, att en del dör knall och fall och att fåglarna hackar på varandra i trängseln. (Enligt branschorganisationen Svensk Fågel får det finnas max 36 kilo kycklingar per kvadratmeter i stallen. I praktiken betyder det att 22 fullvuxna broilers ska samsas om en kvadratmeter).

De senaste åren har slaktvikten ökat. Kycklingarna har blivit ännu ”bättre” på att växa blixtsnabbt.

En av kycklingarna i granskningen.

Vad har då statsråden Kristersson, Busch och Kullberg med det här att göra? Jo, de är, i varierande grad, ansvariga för djurhållning och livsmedel. Vilket deras företrädare i den röd-gröna regeringen också var, utan att ingripa mot excesserna i kycklingindustrin.

Därför kan vi göra räkneexemplet som följer. Eftersom jag inte fått svar från någon av ministrarnas pressekreterare om deras chefers respektive kroppsvikt får jag gå till offentliga källor.

  • Ulf Kristersson är 169 cm lång, och även om hans kraftiga vader tilldragit sig ett överdrivet medieintresse ser han smärt ut för övrigt. Normalvikt för den längden är cirka 64 kilo.
  • Ebba Busch är 174 cm lång (klackarna oräknade) och bedömer man trovärdiga tabeller väger hon runt 65 kilo.
  • Peter Kullgrens längd går inte att hitta i öppna källor. Men av fotot på den nya regeringen att döma är han av normallängd, det vill säga 180 cm. Och med en liten antydan till rondör väger han gissningsvis 76 kilo.

Det finns vissa svagheter i beräkningen, men den är avsedd att vara pedagogisk, snarare än exakt.

Låt nu säga att statsråden nu var nyfödda kycklingar. Om 28 dagar skulle vågen visa:

  • Kristersson 2 304 kilo.
  • Busch 2 340 kilo.
  • Kullberg 2 736 kilo.
  • Själv slår jag dem alla. Med mina 94 kilo skulle vågen stanna på 3,4 ton.

Efter vårt reportage i 200 sekunder (se det i tv-spelaren ovan) hävdar Svensk Fågel nu att bilderna var tagna i ett särskilt stall för sjuka kycklingar. Sjuka kycklingar ska avlivas, eller – om det över huvud taget  förekommer – vårdas.  Under vårt samtal med bonden som äger stallet nämnde han inte detta med ett ord. Snarare tvärtom.

Och enligt veterinären i reportaget hade döda kycklingar legat länge och sjuka kycklingar plågats under lång tid.

Nej, så här ska det inte se ut. Inte om det ska komma kyckling på bordet.


200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!