Otrygghet engagerar väljarna

Lag och ordning fortsätter att dominera som väljarnas viktigaste fråga, medan sjukvården halkat allt längre ner i folks medvetande.

Med en knapp majoritet anses regeringspartierna och SD har bäst politik när det gäller lag och ordning.

Men Socialdemokraterna anses bäst i flest politiska områden.

Inget parti har lika högt förtroende i en sakpolitisk fråga, som SD har i migrationsfrågan. Tyvärr för SD har frågan om invandring inte samma slagkraft som den hade för ett par år sedan.

När frågan om invandringen seglade upp på väljarnas topplistor under 2016 var det i efterdyningarna av den stora flyktingkrisen föregående höst. Under lång tid var det också den frågan som väljarna tyckte var viktigast och det gjorde Sverigedemokraterna till centrum i den politiska debatten. Det finns inget annat parti som någonsin kommit i närheten av att åtnjuta samma förtroende i invandringsfrågan, än det som SD har hos väljarna.

Men idag har frågan betydligt mindre betydelse för väljarna. I Aftonbladet/Demoskops mätning av väljarnas viktigaste frågor, kommer invandringen först på femte plats i juli 2023.

Istället är det frågan om lag och ordning som toppar listan.

Statsminister Ulf Kristersson (M) i Almedalen i Visby.

Moderaterna tappat sin topplacering

Historiskt har den politiska frågan om lag och ordning ägts av Moderaterna. Det betyder att väljarna tyckt att M haft den bästa politiken i det här området. Men sen ett par år tillbaka har Moderaterna fått se sig omsprungna av SD, och i den här mätningen också av Socialdemokraterna.

Väljarna tycker att Moderaterna har bäst politik när det kommer till försvar och företagande.

Socialdemokraterna är det parti som äger flest politiska områden. Enligt Aftonbladet/Demoskops mätning för juli månad anser väljarna att Socialdemokraterna har bäst politik när det kommer till Sveriges ekonomi, jobb och sysselsättning, sjukvård, skola och utbildning, äldreomsorg, jämställdhet och energi och elförsörjning.

Väljarnas förtroende för Socialdemokraterna i frågan om jobb och sysselsättning för övrigt ökat med två procentenheter till 34 procent, sen förra månaden.

MP står ut bland småpartierna

Topp tre viktigaste politiska frågorna för väljarna just nu är alltså lag och ordning, klimat och miljö och Sveriges ekonomi. Väljarna tycker alltså att Sverigedemokraterna har bäst politik när det kommer till lag och ordning och de tycker att Socialdemokraterna har bäst politik i frågan om Sveriges ekonomi.

Det är ovanligt att de små partierna har sakägarskap i någon politisk fråga, men här står Miljöpartiet ut. Väljarna tycker att Miljöpartiet har den bästa politiken när det kommer till klimat och miljö. Trots detta går det väldigt dåligt för MP när det kommer till det allmänna väljarstödet för partiet och språkrören ligger alltid i bottenligan när det kommer till förtroende för partiledarna.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok i Almedalen i Visby.

Om undersökningen för förtroende i sakfrågor

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1023 intervjuer under perioden 13 juni – 19 juni, 2023 och är genomförd som en webbundersökning.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Om undersökningen väljarnas viktigaste fråga

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1274 intervjuer under perioden 14 juni – 20 juni, 2023 och är genomförd som en webbundersökning.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.