Därför vågar Putin inte träffa de andra världsledarna

 Indonesien som är värd för toppmötet har vägrat dra tillbaka sin inbjudan till Putin.

Vladimir Putin vill gärna sprida bilden av sig själv som en tuff och modig ledare.

Men möta andra världsledare när G20 håller sitt toppmöte i Bali vågar han inte.

Troligen är det ryska motgångar i kriget, säkerhetsskäl och en tidigare förödmjukelse som ligger bakom.

Trots påtryckningar från västländer att porta den ryske presidenten eller till och med kasta ut Ryssland från G20-gruppen har Indonesien som är värd för toppmötet vägrat dra tillbaka sin inbjudan till Putin.

Samtidigt har president Joe Biden sagt att han vägrar sätta sig i samma rum som Putin annat än för att förhandla frigivandet av amerikaner fängslade i Ryssland.

Nu slipper arrangörerna en direkt konfrontation mellan Putin och övriga världsledare eftersom den ryske presidenten meddelat att han inte kommer till mötet med världens största ekonomier. I stället reser utrikesminister Sergej Lavrov.

Putin har inte angett några skäl men det finns förmodligen flera.

  • Attentatsrisken

Putin har rest mycket sparsamt sedan han lät invadera Ukraina i februari i år och bara till vänskapliga länder. Förmodligen fruktar den ryske presidenten att USA eller någon annan kan tänkas upprätta ett mordkommando för att röja Putin ur vägen i ett land där han inte själv har total kontroll över säkerheten.

  • Utfrysning och förnedring

Putin lär knappast ha glömt den behandling han fick utstå på G20-mötet i Australien 2014 efter att han låtit annektera Krim. Västledarna läxade personligen upp och frös ut honom på ett sätt som den ryske presidenten definitivt inte var van vid. Förnedrad och i vredesmod avbröt Putin sin medverkan och reste hem i förtid.

President Joe Biden sagt att han vägrar sätta sig i samma rum som Putin annat än för att förhandla frigivandet av fängslade amerikaner.

Ännu en pinsam historia

Inför mötet i Bali har västvärldens ledare redan diskuterat planer på hur de skulle frysa ut och förödmjuka Putin för att visa sin avsky för den ryska krigföringen i Ukraina. I stället för att bli en uppvisning av en tuff Putin som vågar stå upp mot väst hade mötet blivit ännu en pinsam historia för den ryske ledaren.

Putins sägs fundera på att vara med digitalt på något möte men även då har västledarna hotat att bojkotta honom.

  • Risk för kuppförsök efter motgångar i kriget

Missnöjet med hur Putin sköter kriget växer på hemmaplan. Inte minst inom de högernationalistiska kretsarna som anser att Putin är för vek mot Kiev. De vill se en mer aggressiv krigföring. En isolerad ledare som Putin ser fiender överallt. Reser han till andra sidan jordklotet under flera dagar ökar risken att krafter i Kreml konspirerar för att ersätta honom. Åtminstone kan det vara en rädsla Putin bär på.

Hans senaste beslut att dra sig tillbaka från ukrainska Cherson är ytterligare en påminnelse om hur uselt det går för Ryssland i kriget. Ryska nationalistiska militärbloggare kallar beslutet för förräderi och den största militära motgången sedan Sovjetunionens kollaps. Medan många vanliga ryssar hoppas att reträtten ska göra att deras söner och män vid fronten överlever.

Ukraina har reagerat väldigt försiktigt på det ryska beskedet och varnar för att det kan vara en fälla. Det rapporteras att ryska soldater bytt ut sina uniformer mot civila kläder men stannat kvar i staden. Något som kan tyda på en rysk krigslist. Det mesta tyder ändå på att ryssarna föredrar en ordnad reträtt i motsats till flykten från Charkiv i september där de tvingades lämna massor av vapen efter sig.

Den stora skillnaden

Oavsett är det en svår motgång för Putin att officiellt behöva ge ett sånt här besked, ett skäl till varför han överlät det åt försvarsministern och en general. Cherson är den enda provinshuvudstaden i Ukraina som Ryssland lyckats ockupera efter nio månaders krig. Cherson var en av de regioner som olagligen annekterades av Ryssland under hösten och staden sades vara ”rysk för evigt”.

Nu lämnar man den för att i stället försvara de ryska ställningarna på andra sidan floden Dnepr.

Reträtten kan vara ett första steg i ett ryskt försök att få till en vapenvila över vintern.

Det är uppenbart att den ryska armén befinner sig i kaos och har behov av en paus i krigföringen. De nyinkallade behöver ordentlig träning. Senaste tiden har det kommit många rapporter om unga män som skickats direkt till fronten utan vapen efter bara några dagar träning. Där dör de som flugor.

Även för en diktator som Putin finns det en gräns hur stora förluster han kan ta utan att det ryska folkets ilska och motstånd mot kriget växer. Det är omöjligt att verifiera några siffror men olika västkällor uppger att ryssarna förlorat 100 000 man i döda och sårande. Vilket är extra demoraliserande i en armé där majoriteten av de stridande inte ens begriper vad de slåss för.

Även på den ukrainska sidan är förlusterna stora, både av civila och soldater. Men där finns en oerhört stark motivation att försvara landet mot rysk aggression.

Den inställningen kan betyda skillnaden mellan förlust eller seger.

Följ ämnen i artikeln