Paniken sprider sig

Starka reaktioner på nya varianten av coronaviruset

Ingen vet ännu hur farlig den nya varianten av coronaviruset är.

Ändå sprider sig paniken.

Hoppet om ett slut på pandemin känns alltmer avlägset.

Hur annorlunda var inte läget för bara några månader sedan.

Människor runtom i Europa gick tillbaka till sina jobb. Så gott som samtliga restriktioner lyftes. Framtiden såg ljus ut. Optimismen var stor om att pandemin var på väg att besegras.

Nu visar det sig att vi gjort samma misstag som förra hösten då vi trodde att viruset lugnat sig och sedan i panik tvingades till omfattande nedstängningar och nödgodkännande av vacciner för att få stopp på smittan.

På bara några veckor har smittan återigen exploderat på kontinenten. Österrike har infört en lock-down. Nederländerna är på väg att följa efter. Land efter land återinför restriktioner.

Till detta läggs nu upptäckten av den nya virusvarianten i södra Afrika som både verkar vara mer smittsam än Deltavarianten och dessutom misstänks vaccinerna inte bita på den. Åtminstone inte lika bra.

Fast säkert vet vi inte. Det är forskare i Sydafrika som slagit larm om att den nya varianten innehåller ovanligt många mutationer men ingen vet hur den beter sig i praktiken.

Om man tidigare under pandemin kunde anklaga politiker och hälsovårdsmyndigheter för att inte agera tillräckligt snabbt och kraftfullt så har de den här gången reagerat närmast i panik.

Storbritannien har infört flygstopp från södra Afrika och EU vill göra samma sak i ett desperat försök att hindra den nya varianten från att spridas. Men den har också upptäckts i både Israel och Hongkong så det är högst osäkert om ett flygförbud ger annat än ett tillfälligt skydd.

Nya varianten förödande

Panik är det också på världens finansmarknader när börserna rasar. Världens ekonomier har precis börjat återhämta sig efter alla nedstängningar under första halvan av året. Nya restriktioner i resande och handel riskerar att slå hårt mot tillväxt och jobb precis när allt börjat se lite ljusare ut.

Lägg till det att vaccinernas effektivitet verkar sjunka ganska snabbt. De som fick sin spruta i våras har inte längre samma skydd. Alltfler av de som vårdas på intensivvårdsavdelningarna har fått två doser vaccin.

Kombinationen av den ökade smittspridningen, signalerna om nya hårda restriktioner och den nya virusvarianten är förödande för samhällsmoralen.
Vi ser hur samhället slits i sär när enigheten om hur pandemin ska bemötas krackelerar. En grupp tycker att makthavarna borde agera ännu tuffare för att stoppa smittan medan en annan inte vill ha några restriktioner alls. Man är trött på att inte kunna leva ett normalt liv.

Följden är alltmer högljudda och ibland även våldsamma demonstrationer mot vaccinationstvång, coronapass och andra inskränkningar i den personliga friheten.

Vi ser ett ökat hat mellan extremerna på båda sidor.

Pandemin utgör en otrolig påfrestning på våra samhällen. Men det finns inget annat val än att möta utmaningen.

Borde insett faran

Så här i backspegeln kan man konstatera att restriktionerna kanske hävdes lite väl snabbt. Från att hålla avstånd ena dagen till kramkalas och fyllda läktare nästa. Vi borde inse att det är hösten och vintern som innehåller de största utmaningarna. Det är då vi åter tillbringar merparten av våra liv inomhus där viruset trivs extra bra. Varje sig det är på arbetsplatsen, i hemmet eller på välfyllda arenor.

Men trots de senaste motgångarna finns det också skäl att känna visst hopp och hålla huvudet kallt.

Även om den nya varianten visar sig mer motståndskraftig mot vaccinerna så kan den nya typen av vacciner från Pfizer och Moderna ganska snabbt modifieras för att bli effektiva mot nya virusvarianter.

Den tredje dosen är på väg att rullas ut vilket bör minska antalet människor som blir svårt sjuka och dör.

Att återinföra vissa restriktioner blir oundvikligt om läget fortsätter förvärras. Kanske måste många av oss börja jobba hemifrån igen, hålla avstånd och inte samlas i stora grupper. Visa covidpass för att gå på krogen.

Men kan vi undvika nya stränga lockdowns och stängda skolor är mycket vunnet.

Panik är sällan en bra utgångspunkt för att fatta kloka beslut.