Regeringens kovändning är bra

Envisheten satte oss på pottkanten

Salwan Momika bränner koranen utanför Stockholms moské vid Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm den 28 juni.

Fem i tolv ändrade sig regeringen äntligen.

Lagen kan ändras så att det inte är fritt fram att elda upp koraner med skydd av polisen exakt var och när man vill.

Inte en dag för tidigt om ni frågar mig. Och inget grundskott mot yttrandefriheten.

I onsdags sade två ministrar, varav statsminister Ulf Kristersson (M) var en, att staten inte tillåter koranbränningar. Den ger bara tillstånd till demonstrationer – där koranbål kan förekomma (och ibland anges i ansökan).

Dagen därpå var det andra tongångar. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) meddelade att en översyn av ordningslagen ska göras.

Syftet är att göra det möjligt att stoppa, flytta och förkorta demonstrationer som väntas bidra till ökade säkerhetshot mot Sverige. Det betyder bokbål på koraner i det här fallet.

Översynen initieras sedan koranbränningar hemsökt Sverige under snart två år. Utan folkligt stöd har ledande politiker idogt hållit fast vid att koraner ska få brännas var och när man vill. Det är en omistlig del av yttrandefriheten.

 

Jag var ställföreträdande ansvarig utgivare för Aftonbladet i 13 år. Jag, liksom i princip alla publicister, är beredd att slåss för yttrandefriheten som en tigrinna.

Den är blytung. Inte bara i min hjärna utan även i lagboken. Den regleras i två grundlagar, Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen.

Men nu har yttrandefriheten, i kombination med gällande lagregler för demonstrationer, satt oss på pottkanten.

Det har de senaste veckorna lett till aggressioner mot Sverige i stora delar av den muslimska världen. Ambassaden i Bagdad har stuckits i brand och personalen flyttats till Stockholm av omsorg om deras säkerhet. Andra ambassadörer har kallats upp och fått motta sitt värdlands protester. Handelsförbindelser har ifrågasatts. Iran har meddelat att de är i krig mot Sverige. Säpo bedömer att säkerhetsläget försämrats ytterligare.

Det hotar också den inre säkerheten. Mer än en ensam galning har triggats igång av händelser som liknar de här. Tänk bara på Drottninggatan i Stockholm 2010 och 2017. Det var ett under att antalet skadade inte blev fler.

Det finns också en inrikespolitisk dimension som särskilt Ulf Kristersson borde bekymra sig över. Den drabbar nämligen honom och hans parti särskilt.

 

”Så får vi ordning på Sverige” var rubriken på moderaternas valmanifest 2022. Innehållet beskrev partiet som ”en färdplan för förändring – med 250 reformer och åtgärder som ska få ordning på Sverige”. Ordning? Inte på det här området i alla fall.

Vi har alltså tre präktiga konfliktytor. Yttre och inre säkerhet samt regeringens position. Det gungar.

I det läget ändrar sig alltså regeringen. Det var rätt och inte en dag för tidigt. Åtminstone jag, men jag är ju inte jurist, anser inte att det är ett grundskott mot yttrandefriheten att man inte får elda upp heliga skrifter var och när man vill. Med polisens beskydd.

Stora delar av omvärlden har också haft svårt att förstå. Men då har det främst handlat om att staten inte står bakom yttringar som den skyddar. Som att stoppa in bacon mellan koransidorna utanför en moské.

Yttrandefriheten är inte total, inte ens enligt de tidigare nämnda grundlagarna. Det finns gränser, exempelvis hets mot folkgrupp.

 

För sex år sedan gav polisen tillstånd till en nazistrisk demonstration i Göteborg. Den skulle bland annat passera nära synagogan under judarnas viktigaste högtid Jom kippur. Förvaltningsrätten ändrade samlingsplatsen och kortade färdvägen. Men då var faran upplopp på plats - inte att säkerheten i Sverige hotades i vidare bemärkelse.

Påskupploppen 2022, som bröt ut i kölvattnet på den högerextreme dansk-svenske Rasmus Paludans planerade koranbränningar, ägde rum i samband med fastemånaden ramadan. Flera av årets bränningar har planerats i anslutning till andra muslimska högtider. Här var både yttre och inre hot inblandade.

Att man ska få uttrycka åsikten att islam är en rutten religion som liksom andra är ett opium för folket och leder människor i fördärvet är en självklarhet. Men ska man verkligen få bränna koraner exakt när och var man vill?

Yttrandefriheten är fundamental i en demokrati. Men den har, som sagt, ett fåtal begränsningar.

 


TRE SPANINGAR

  1. Dödligheten i EU var i februari nere på vad EU:s statistikorgan Eurostat kallar för baslinjen. Men i mars, april och maj har den åter legat på en högre nivå. Någon förklaring ger statistiknissarna tyvärr inte. Hettan? Baslinjen definieras av andelen döda mellan 2016 och 2019, före pandemin.
  2. Lejon, björn – nej vildsvin? Vad är det för fel på människor? Vilda djur är än en del av vårt liv men nu tycks det som om några av de vanligaste helt i onödan sätter skräck i människor, En svensk björn var troligen ett vildsvin. Ett tyskt lejon var sannolikt detsamma. Hur rädda är vi?
  3. Den genialiska tanken bakom att ”snart” byta namn på Twitter till X är svår att förstå. Twitter är väl inarbetat, i princip alla vet vad det är. X andas föredetting. Men varumärkets ägare, entreprenören Elon Musk, verkar obegripligt förtjust i just den bokstaven. I flera av hans projekt ingår den.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.