Mejla

Britta Svensson

Smittskyddet för äldre i Sverige är en skandal

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varför bekämpas inte den vanliga influensan bättre på äldreboendena?
Varför bekämpas inte den vanliga influensan bättre på äldreboendena?

KOLUMNISTER

Hur har smittskyddet för Sveriges äldre egentligen sett ut, innan coronan kom?

Statistiken ser oroande ut.

I veckan gick Socialstyrelsen ut med att dödstalen på äldreboenden inte är uppseendeväckande mycket högre nu med corona.

Det är ungefär som en vanlig influensasäsong.

– Om vi nu säger att vi inte lyckats skydda våra äldre på äldreboenden då är det snarlikt varje år i så fall, sa Thomas Lindén, chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen, till TT.

Ett häpnadsväckande uttalande.

Socialstyrelsen säger alltså att det är likadant varje år, de ansvariga lyckas inte skydda folk på äldreboenden, utan de äldre dukar under varje år för diverse smittor.

Varför har inte det granskats tidigare?

Thomas Lindén säger att 2019 dog det 10 000 personer på så kallade särskilda boenden för äldre mellan januari och april, jämfört med 11 000 samma tid i år.

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Det är fler i år men det är ändå i samma storleksordning, säger han.

Hans budskap är att skandalen med döden på äldreboendena under coronapandemin har överdrivits, att vi har blivit upprörda i onödan. Va fan, folk dör ju alltid som flugor där, vad är grejen?

Men man kan ju också vända på det. Varför bekämpas inte den vanliga influensan bättre på äldreboendena? Varför dör så många, även ett ”vanligt” år?

När Stockholm började med gratis influensavaccin för 65-plussare åkte min mamma hit från Västra Götaland varje höst för att ta sprutan. Det var egentligen inte särskilt logiskt, för tågresan kostade mer än sprutan.

Men hon var så belåten när hon fick den gratis sprutan, av en sköterska som bara kollade ålder och inte folkbokföringsadress,

Gratis influensaspruta för alla över 65, så ska det vara i hela landet, tyckte Folkhälsomyndigheten i ett förslag till regeringen om ett nationellt vaccinationsprogram för vuxna 2016.

Men så har det inte blivit. Det ojämlika smittskyddet för 65+ är en skandal.

Det är fortfarande de 21 regionerna som bestämmer. I fem av dem kostade det under den gångna vintern pengar att ta sprutan.

I till exempel Region Västernorrland är kostnaden 70 kronor. Bara 35 procent av de som är över 65 år i regionen tar sprutan. Västernorrland drabbades också oproportionerligt hårt under den svåra influensasäsongen 2017-18.

Så ojämlikt och orättvist och farligt fungerar det nu.

Den som inte tycker att 70 eller 100 kronor (som det hittills kostat i Västra Götaland) för en spruta är något att tjafsa om vet inte hur tajta marginaler fattigpensionärer har. Eller hur envist en del äldre, som min mamma, resonerar. 

Hade hon inte hittat ett sätt att få sprutan gratis, hade hon inte tagit den.

Som det är nu är det i hela landet bara hälften av alla över 65 som blir vaccinerade mot influensa varje år.

Det är för dåligt. Och det brådskar med en bättre ordning inför hösten, när vi förmodligen kämpar med både säsongsinfluensa och coronavirus på samma gång.

Ska vi verkligen fortsätta ha 21 regioner som gör lite som de vill i olika frågor?


495 kronor för en spruta

  • Folkhälsomyndighetens statistik visar att de enda regioner där vaccinationsgraden är under 40 procent för 65-plussarna, är de där influensasprutan kostar pengar. Flest vaccinerar sig i region Jönköping, 64 procent, där sprutan är gratis.
  • Under den gångna influensasäsongen var det regionerna Västerbotten (60 kr), Halland (60 kr), Jämtland/Härjedalen (75 kr), Västernorrland (70 kr) och Västra Götaland (100 kr) som tog betalt för sprutan. Sen dess har Västra Götaland beslutat att ta bort avgiften.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att 65-plussarna vaccinerar sig mot pneumokocker. Där är ojämlikheten ännu större. I tio regioner är sprutan gratis, i de andra elva kostar den mellan 160 och 495 (!) kronor, visar tidningen Seniorens granskning.

PODD Coronakrisen och inrikespolitik

Om det politiska läget, med Aftonbladets Lena Mellin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Av: 

Britta Svensson

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Äldrevård

Coronaviruset

Vård & omsorg

Britta Svensson

Socialstyrelsen