Skådespel i riksdagen i dag

Åh, vilket skådespel riksdagen bjöd på i dag!

Rödgröna politiker mässade allvarligt om "slakten av kulturtidskrifterna", alltmedan alliansens företrädare hukade i sina stolar.

Någon timme in i showen visade sig dock allt vara en bluff.

Möjligen var det ett tecken i tiden så gott som något.

Lagom till dess att kulturutskottet skulle diskutera sina budgetförslag lämnade miljöpartisten Esabelle Dingizian över talmansklubban till Björn Söder, politikern som anser att allmogen föredrar höganäskrus och friluftsmuseum framför opera, champagne och andra lättviktigheter som eliten i sina skattereducerade bostadsrätter i Stockholms innerstad roar sig med.

Alliansens budget har som bekant med benäget bistånd av Sverigedemokraterna röstats igenom i riksdagen, vilket inom detta politikområde innebär besparingar på 365 miljoner jämfört med regeringens alternativ.

De senaste dagarna har de stora tidningarnas kultursidor skrivit svavelosande inlägg över en av de mindre posterna inom kulturutskottets sfär, nedskärningen av produktionsstödet till kulturtidsskrifter från nitton till fyra miljoner.

15 miljoner, är det mycket eller lite pengar?

Det är vad Örnsköldsvik delar ut till tre föreningar, Örebro spenderar på att bygga en konstgjord badsjö och hälften så mycket som årets upplaga av Musikhjälpen drog in.

Å andra sidan är just denna besparing endast 0,0013 procent av alliansens "ansvarsfulla finansiering" av budgeten.

En droppe i havet som hotar existensen för 91 publikationer av alla dess slag, publikationer som har fostrat generationer av skribenter och tänkare, som har breddat det offentliga samtalet och är en nerv i Sveriges intellektuella miljö.

Först ut i debatten var socialdemokraten Gunilla Carlsson, som med darr på rösten förkunnade att detta var "en sorgens dag för kulturen" och vädjade till kulturutskottets ordförande, moderaten Per Bill, att dra tillbaka förslaget.

På åhörarläktaren satt en skolklass som stod ut en kvart, uthållighet är inte alltid ungdomens mest framträdande drag, några kulturredaktörer och en trevlig riksdagsvakt som visade sig hålla på AIK.

Sedan var det dags för sverigedemokraten Aron Emilsson att beklaga sig över att till exempel museer inte får mer pengar.

Hade han glömt att han företräder ett parti som för bara 15 dagar sedan genom att bryta mot praxis röstade ner en budget som skulle tillföra just denna verksamhet större anslag?

Miljöpartisten Niclas Malmberg hälsade talmannen på finska och berättade att han vädjat till redaktörer på tidskrifter att hålla ut till i mars, för om de rödgröna vinner valet så blir det inte tal om nedskärningar.

Men var det inte något konstigt med debatten? Var den inte märkbart avslagen, för att inte säga anemisk? Var fanns hettan och glöden?

Talmannen ajournerade föreställningen klockan 14 då det var dags för frågestund med statsråden.

En dryg timme senare återupptogs den och efter anförande av vänsterpartisten Rosanna Dinamarca och några repliker fram och tillbaka var det så dags för ordförande Bill, klädd i mörk kostym, slips och vita gymnastikskor, att göra entré.

– Herr talman. Jag tänker inleda mitt anförande på ett sätt jag aldrig gjort tidigare, sade han och gjorde en konstpaus.

– Vi har tagit intryck av kritiken och har beslutat att återremittera detta betänkande till kulturutskottet.

Ny konspaus. Sedan berättade ordförande Bill att samtliga ledamöter känt till beslutet i några timmar. "Men att det var viktigt att debattera".

Så fick även det lama tonläget i debatten sin förklaring. Allt var en bluff. Läge för Guldbaggegalans jury att kalla till extra sammanträde?

Jag sa hej då till AIK-vakten, satte på mig rocken, gick ut i snöblasket på Riksgatan och insåg att jag inte kunde bestämma mig för vad jag ska tycka.

Visst är det bra att politiker lyssnar på kloka invändningar och skrotar dumheter som att lägga ner Medelhavsinstituten eller dra undan benen för kulturtidskrifterna.

Det är å andra sidan beklämmande att partierna från vänster till höger år 2014 har så få politiker med intresse för kulturfrågor att de gång på gång tvingas retirera från dessa pinsamheter.