Sabuni har gjort sitt – hon måste bort

Obegripligt att hon klantade till det i just den här frågan

Inom kort måste Liberalerna fatta ett smärtsamt beslut.

Att antingen behålla Nyamko Sabuni som partiledare och fortsätta vandringen mot avgrunden.

Eller att byta ut henne. Snabbt.

Det är tuffa tider för partiledare Sabuni (L). Med sju månader kvar till valet verkar stödet för henne svajigt.

Det finns en sanning i politiken som säger att man inte kan byta partiledare med mindre än två år kvar till val. Till årets val kvarstår sju månader.

Alltså skulle det inte gå att byta ut Nyamko Sabuni.

Men när Ulf Kristersson valdes till ny M-ledare återstod knappt ett år till valet. Det har gått ganska bra. Magdalena Andersson tog över ordförandeklubban (S) tio månader före höstens val. Det tycks också funka.

Nyamko Sabuni valdes till Liberalernas ordförande för 2,5 år sedan. Sedan dess har partiet legat parkerat av väljarna på ett stöd under tre procent enligt Aftonbladet/Demoskop.

De har spelat bort sin bästa fråga, enligt väljarna, skolan. Förtroendet för partiledaren är rekordlågt. För att nämna ett par av de största problemen för partiet – utöver det låga väljarstödet.

Under Sabunis tid som partiordförande har Liberalerna gjort sig kända för en enda sak – den djupa interna splittringen i synen på Sverigedemokraterna.

Därför är det helt obegripligt att det är i just den frågan som Nyamko Sabuni på nytt kliver i klaveret. Hon, om någon, borde veta vad som gäller.

I ett mycket uppmärksammat beslut taget av partirådet i mars förra året slog man fast att ”Liberalerna kommer samtidigt inte att medverka till en regering där Sverigedemokraterna ingår.”

Men när Sabuni nu intervjuas i Dagens Nyheter säger hon inte det. Hon säger att hon inte kan ge besked i den, för partiet såriga, frågan före valet.

Så konstigt. Så märkligt. Fick hon hjärnsläpp?

Partiledare Nyamko Sabuni vid Liberalernas landsmöte i Linköping i november förra året.

Men värre, i alla fall för Sabuni personligen, blir det. När hon ber partistyrelsen om ursäkt, i ett sms som inleds med ordet ”vänner”.

I sms:et tror hon att det uppmärksammade beslutet fattats av landsmötet. Det är konstigt. Eftersom det var partirådet, och skillnaden mellan sådana instanser håller partiledare reda på.

Än värre är, att någon eller några i hennes egen partistyrelse, där hon själv är ordförande, inte alls är hennes vänner. Utan skickar innehållet i hennes pinsamma ursäkt vidare till media.

Det, om inte annat, borde få Nyamko Sabuni att fundera över sin framtid som partiledare. Sju månader före ett ödesval och en, eller flera, av hennes närmaste gör sitt bästa för att undergräva hennes redan bräckliga sits.

Jag tror att Liberalerna måste skynda sig. De löper överhängande risk att röstas bort ur riksdagen, 101 år efter att Sverige blev den demokrati som Liberalerna själva gick i bräschen för.

Sabuni är inget flöte för sitt parti. Hon är ett blytungt sänke. Liberalerna borde byta ut henne innan det är för sent. Ju förr dess bättre.

Annars kan Liberalerna, ett av de partier som haft störst inflytande över utseendet på det moderna Sverige, tvingas montera ner skylten.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni efter sitt tal på Landsmötet i Linköping 2021.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.