Så maxar du ditt EU-val

Gör så här - steg för steg

Vilsen inför EU-valet?

Du är inte ensam.

Så här ska du göra för att maxa ditt inflytande.

Om 33 dagar är det val till EU-parlamentet. Det är inte som andra val. Förutom den uppenbara skillnaden att medborgarna i 27 länder utser de 720 ledamöterna, varav 21 svenskar, finns en annan och viktigare. EU saknar en regering i traditionell bemärkelse.

Inget parti, ingen ledamot i EU-parlamentet behöver försvara en regering. Det leder till att allianserna bakom ett beslut inte följer de traditionella partigränserna. Atmosfären är mer dynamisk. Ett förslag värderas i högre grad än i riksdagen på sina egna meriter. Inte varifrån det kommer.

Det leder till konsekvenser för dig som röstberättigad. Du behöver inte börja med att fundera över vilken regering du vill ha och sedan välja ett parti som kan ingå i din önskeregerings bas i riksdagen.

I stället ska du göra så här för att maximera din rösts inflytande. Eller maxa din egen makt, skulle man också kunna säga.

MP-toppen Alice Bah Kuhnke.

1. Välj fråga. Bestäm vilken fråga som är viktigast för dig. Den ska givetvis ligga inom parlamentets kompetensområde. Men det är det mycket som gör.

Det kan vara klimatet. Europas förmåga att stå på egna ben, det vill säga inte vara så beroende av USA och Kina. Det kan vara migrationen, världshandeln, konsumentfrågor eller internationell brottslighet. Listan är lång.

2. Välj kandidat. När du bestämt dig för vilken fråga du tycker är viktigast ska du välja en kandidat som du tror på. En som kan driva den viktiga frågan du nyss valt ut.

Här finns två vägar att gå. Antingen väljer du helt enkelt en kandidat som verkar ha lagom vassa armbågar, talets gåva och framåtanda. Det är den enklaste, men inte den sämsta, vägen.

Mer sofistikerat är att först välja parti och sedan utse en person på övre delen av deras valsedel till din kandidat.

EPP, med Moderaterna och Kristdemokraterna, är den största partigruppen. Näst störst är S&D med Socialdemokraterna. Trea är Renew med Centern och Liberalerna. I dag finns sammanlagt sex partigrupper.

Folklistans Sara Skyttedal och Jan Emanuel.

För en ledamot är det bra att vara med i en stor partigrupp. Då ökar chanserna till talartid och till inflytelserika uppdrag som rapportör eller förhandlare för parlamentets räkning.

Att gå in på exakt vad rapportörer eller förhandlare gör tar för stor plats för den här kolumnen. Men i korthet går det ut på stora möjligheter att sätta avgörande avtryck på EU:s slutliga beslut i frågan. En ledamot kan på så sätt skaffa sig betydligt större inflytande än en svensk minister.

EPP och S&D har traditionellt dominerat EU-parlamentet men har tappat mark. Det betyder inte att du ska rygga för de andra partierna. Som jag skrev ser allianserna inte ut som i Sverige och under den senaste mandatperioden har exempelvis De gröna, med Miljöpartiet, stundtals haft stort inflytande.

De du definitivt ska undvika är kandidater som löper stor risk att hamna i den partilösa gruppen. Det gäller exempelvis svenska Folklistan. Det som sitter där kan dricka kaffe i fem år, de har inget att säga till om. Men gapa och skrika kan de såklart göra.

Vänsterpartiets EU-toppkandidat Jonas Sjöstedt.

Varför detta tjat om att välja en kandidat? Kan jag inte nöja mig med att välja ett parti som i vanliga val?

Det kan du självfallet göra. Men då maxar du inte ditt inflytande. EU-parlamentet premierar inte blyga violer. De som tar plats där är väl pålästa, kan tala för varan, är sociala och har brinn. Alltså en person som du gärna vill se driva den fråga som du valt till din viktigaste.

Det är inte svårare att vara väljare i EU-valet än i något annat val. Att det skulle vara svårt är alltså ingen ursäkt för att avstå. EU är inte mer svårbegripligt än Sverige. Men annorlunda – och större.

När klockan klämtar in det nya året om drygt sju månader har Sverige varit med i EU i 30 år. Årets parlamentsval är det sjätte sedan dess. Valdeltagandet har lyckligtvis ökat successivt. Men var ändå inte högre än 55 procent i förra valet för fem år sedan.

– Att inte utnyttja sin rösträtt är att ge bort makt till någon annan. I värsta fall till en komplett galning. Det vill man inte.

TRE SPANINGAR

Gräver sin egen grav? Det kan vara det Postnord håller på med. I går slutade de att tömma de gula brevlådorna varje dag för att övergå till tömning varannan arbetsdag utom på centrala platser. I Hässleholm pågår försök med att göra samma sak med paket. Konkurrenterna jublar antagligen.

Räntesänkning? I morgon meddelar Riksbanken om de tänker sänka räntan. För det talar att Sveriges BNP sjunkit fyra kvartal i rad och alltså skulle behöva en skjuts. Mot det att värdet på kronan sjunkit till sin lägsta nivå sedan i höstas. Det betyder att vi importerar inflation.

Traditionerna är inte på väg ut. Tvärtom. Uppsalas 10 000 elever har enligt hävd haft ledigt på valborg för att delta i forsränning och annat kul. Men nästa år skulle gymnasiet skrivit nationella prov i engelska då. Protester, Skolverket föll till föga. Nytt datum: 6 maj 2025 i hela landet.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln