Ser ut att bli republikanerna som drar undan mattan för Ukraina

Representanthusets talman Mike Johnson.

I dagens delade USA är det nästan otänkbart att 22 republikanska senatorer skulle rösta ihop med den demokratiska majoriteten.

Ändå hände det faktiskt igår när senaten röstade för mångmiljardstöd till bland annat Ukraina.

Så hur kan det komma sig att Ukraina ändå nästan säkert blir utan det livsnödvändiga stödet?

Följ ämnen
Ukraina

Senatorer från de två partierna har under flera månader försökt förhandla fram en lösning där Ukraina ska få 600 miljarder kronor i militärt stöd. Pengarna är helt livsavgörande för Ukrainas möjligheter att fortsätta försvara sig mot den ryska aggressionen.

Just nu lider Ukraina av svår brist på artilleriammunition. Ryssland beskjuter den ukrainska fronten med över 10 000 granater varje dag. Ukraina kan bara svara med 2000 för att inte riskera att göra slut på sitt lager.

Man behöver också fler tunga vapen, pansarfordon och stridsvagnar som förstörs i snabb takt.

EU antog nyligen med stor försening ett hjälppaket som ska hålla den ukrainska statsapparaten igång de närmaste åren. Ungern försökte i det längsta stoppa stödet.

Men när det gäller det militära stödet är det USA som hittills stått för den största delen. Länge rådde en ovanlig enighet över partigränserna om att stötta Ukraina av rädsla för att Putin annars skulle ge sig på andra länder.

Men på senare tid har hjälpviljan sviktat betänkligt, särskilt bland republikanska politiker.

Många republikaner är trötta på att amerikanska skattebetalare måste lägga mångmiljardbelopp på att stötta allierade i diverse konflikter. Särskilt i ljuset av den stora invandringsvåg som under det senaste året vällt in över gränsen från Mexiko.

Ändrade sig

Därför innehöll senatens lagförslag ursprungligen även mycket stora belopp för att säkra USA:s södra gräns. På republikanernas uttryckliga begäran.

Men när förslaget skulle röstas igenom ändrade republikanerna sig. De ville inte att president Biden skulle få en politisk seger som kunde desarmera migrationen som valfråga. Särskilt inte efter att Donald Trump deklarerat att han var emot förslaget.

I stället lade demokraterna fram ett nytt förslag som bara innehöll pengar till Ukraina, Israel, Taiwan och humanitära insatser.

Då kände 22 republikanska senatorer att de kunde rösta för utan att utmana Trump.

Men alla lagförslag måste tas av kongressens båda kamrar. I representanthuset som kontrolleras av republikanerna ser verkligheten helt annorlunda ut.

Den republikanske talmannen Mike Johnson har deklarerat att Ukrainapaketet är ”dead on arrival”, utan chans att bli godkänt i representanthuset.

Medan många republikanska senatorer inser att USA:s roll i världen skadas om de låter Putin vinna i Ukraina är stämningen i representanthuset en helt annan. Där väljs kongressmännen för bara två år i taget och är betydligt mer känsliga för snabba skiften i väljaropinionen.

Stödet för Ukraina har minskat bland amerikaner, extra mycket bland republikanska väljare.

Från applåder till tystnad

I en opinionsmätning från Quinnipac i november ansåg 60 procent av republikanska väljare att stödet till Ukraina var för stort. Bara 11 procent tycker att USA gör för lite.

När Ukrainas president Zelenskyj besökte USA tio månader efter den ryska invasionen mottogs han med stående ovationer och fick hålla tal inför den amerikanska kongressen. När han åter besökte USA i slutet av förra året blev det varken applådåskor eller något tal inför kongressledamöterna.

Volodomyr Zelenskyj på FN-möte i New York i höstas.

Hjälpen till Ukraina har dessutom blivit en bricka i spelet inför presidentvalet. 

Medan republikanerna i senaten röstade igenom Ukrainastöd utan pengar för att skyddas USA:s gräns är inställningen i representanthuset den motsatta. Enda möjligheten att få igenom Ukrainastödet är om det kombineras med pengar till gränsen.

Men samtidigt vill inte heller republikanerna där ge Biden en seger. 

Därför är det mest sannolika att stödet till Ukraina fastnar i kongressens maskineri, i ett dödläge där ingenting händer. Talman Johnson kan helt enkelt vägra att lägga fram lagförslaget.

Sett till världsläget vore det en katastrof men tyvärr ser det ut som det är dit vi är på väg.

President Biden försökte i går inskärpa allvaret i situationen när han uppmanade kongressen att agera snabbt för att slutgiltigt klubba Ukraina-stödet.

– Att rösta för stödet är att stå upp mot Putin. Att vara emot är att spela Putin i händerna.

Brösttonerna lär inte räcka för att pressa republikanerna att släppa igenom stödet.

Många trodde nog att Europa skulle vara först med att svika Ukraina  Nu ser det istället ut att bli republikanerna i USA som slutgiltigt drar undan mattan för Ukrainas möjligheter att försvara sig mot Putin.