Klarar Trump detta – då är demokratin död

Ex-presidenten Donald Trump har nu fyra åtal hängande över sig med totalt 92 åtalspunkter.

Om republikanerna ändå utser honom till sin kandidat 2024 och väljarna röstar fram honom är den amerikanska demokratin död.

Då sällar sig USA till länder som Ryssland och Turkiet där folket röstat fram ledare som vill göra sig själva till envåldshärskare.

Åtalet i Georgia är kanske det farligaste hittills för Trump, där han själv står för det viktigaste beviset på hur han på ett bedrägligt sätt försökte ändra utgången av presidentvalet 2020.

Hans samtal till Georgias valansvarige Brad Raffensperger är redan en klassiker.

Donald Trump låter som en maffiaboss när han uppmanar partikamraten Raffensperger att ”hitta” de 11 780 röster som krävs för att Trump ska kunna utropas som segrare i Georgia.

Alla hör hur Trump försöker pressa Raffensperger att göra våld på vallagarna.

Jag har aldrig tidigare hört ett så tydligt exempel på försök till politisk utpressning.

Varken ånger eller skuld

Tänk er att statsminister Ulf Kristersson efter nästa val ringer upp chefen för valmyndigheten och kräver att denne ska hitta de röster som krävs för att han ska kunna sitta kvar som statsminister.

Det är en fullständig orimlighet i en demokrati som gränsar till det ofattbara.

När Trumps telefonsamtal blir offentligt visar han varken ånger eller skuld. Tvärtom karakteriserar han samtalet som ”perfekt”.

Samtalet är bara en detalj i en omfattande komplott inom Trumps närmsta krets för att ändra valresultatet i Georgia och ett antal andra delstater och därmed råna Joe Biden på en rättmätig seger. Skulle Trump dömas i Georgia kan han inte benåda sig själv eftersom det handlar om ett delstatsbrott.

”När Trumps telefonsamtal blir offentligt visar han varken ånger eller skuld.”

Struntar i brotten

Drygt ett år återstår till nästa presidentval i USA. Mellan nu och då kan Trump tvingas genomgå fyra rättegångar, varav två handlar direkt om hur han försökt våldta den amerikanska demokratin.

Rättegångarna blir i själva verket en integrerad del av Trumps valkampanj där han kommer att framhålla åtalen som ett bevis för den häxjakt som han hävdar pågår mot honom.

I en välfungerande demokrati hade han talat för döva öron.

I USA talar Trump inför fullsatta idrottsarenor och en jublande publik. För dem spelar det ingen roll hur många gånger Trump åtalas. Trump är gud. Han är oberörbar.

Eller så är det så enkelt att de struntar i om han begick brott när han försökte fuska till sig valsegern 2020. Makten är viktigare än allt annat. Och det finns ingen annan dessa amerikaner vill se styra landet än Donald Trump.

”I USA talar Trump inför fullsatta idrottsarenor och en jublande publik.”

I vilken normalfungerande demokrati som helst hade det varit en omöjlighet. Trump hade inte haft en chans.

I november nästa år får vi svar på om USA fortfarande är en fungerande demokrati.

Finns det tillräckligt med amerikaner som sätter lagen framför den egna politiska uppfattningen?

Pinsamt för USA

Svaret är långtifrån självklart. Trump leder överlägset opinionsmätningarna bland de som försöker bli det republikanska partiets kandidat. För varje åtal har hans ställning stärkts. Mycket kan visserligen hända fram tills primärvalen drar igång i februari men som läget ser ut nu krävs det en politisk tsunami för att Trump inte ska bli partiets kandidat.

Då återstår nästa hinder. Att övertyga en majoritet av det amerikanska folket, inklusive demokrater och oberoende väljare, att lägga sin röst på en åtalad och kanske redan dömd presidentkandidat.

Inte heller det ser i dagsläget ut som en orimlighet. I nationella mätningar är det dött lopp mellan Trump och Biden. Nu säger det inte allt om det verkliga läget eftersom det amerikanska valsystemet konstruktion gör att segraren måste vinna ett antal stora och omtvistade delstater.

Men bara det faktum att Trump har en klar chans att än en gång få flytta in i Vita huset är en pinsamhet för USA och ett bevis på hur skakig den amerikanska demokratin blivit sedan Trump gav sig in i politiken.

När Putin gav sig in i den ryska politiken blev han snabbt populär och folkkär. När han långsamt började montera ner demokratin och eliminera politiska motståndare fortsatte en majoritet ändå rösta på honom.

Demokratin i vågskålen

Detsamma gäller Turkiets president Erdogan. Han presenterade sig som en demokrat och blev snabbt populär. När han började knyta alltmer makt till sig själv, ta kontroll över domstolarna och media så fortsatte folk ändå att rösta på honom.

Nu står USA:s tidigare så stabila demokrati inför samma läge. Ska först republikanerna och sedan det amerikanska folket rösta fram en i vissa kretsar populär politiker som visat att han vill inskränka demokratin och göra sig själv alltmer allsmäktig?

I vågskålen ligger inte bara den amerikanska demokratin utan hela den liberala världsordningen.