Regera i minoritet utan fast partner – det är besvärligt

Hallå!

Valet är inte över, det är nio långa dagar kvar.

Men i debatten är resultatet redan givet. Alliansen blir störst och Sverigedemokraterna vågmästare.

Nog för att valrörelsen varit tråkig och mest handlat om vem som ska vinna.

Men så trist att resultatet redan är klart är den inte. För den som händelsevis inte känner till det är valdagen först nästa söndag.

Innan dess kan inte ens den mest kvalificerade spåman veta hur det går. Förra gången bestämde sig var femte väljare först sista veckan. Sex procent tog inte ställning förrän på valdagen.

Men det bekymrar inte det politiska toppskiktet. I deras värld pågår nu en het diskussion om vad som händer när alliansen är störst och Sverigedemokraterna vågmästare.

Ursäkta mig, men brukar inte partiledare och andra högdjur offentligt undvika hypotetiska frågor? Fram till valdagens kväll kan ingen, absolut ingen, veta hur valet slutar.

Om vi trots det uppehåller oss ett ögonblick vid det hypotetiska valresultat som nu diskuteras så handlar det i grunden om vilket inflytande Sverigedemokraterna ska tillåtas få som vågmästare.

Alliansens partiledare har gett besked. Blir alliansen större än de rödgröna sitter regeringen Reinfeldt kvar. Gärna med stöd av Miljöpartiet.

Men MP säger blankt nej, deras tid som stödparti är över.

I det läget är det inget problem för regeringen att få igenom sin budget. I den omröstningen gäller speciella regler som tvingar oppositionen att gå samman om ett alternativ som är identiskt på alla punkter. Annars vinner regeringen.

Andra regeringsförslag kan få det motigare. Regeringen måste ha stöd av något annat parti för att vara säker på att få igenom sina förslag.

I gårdagens politikfest på tv påstod både Maria Wetterstrand (MP) i SVT och Mona Sahlin (S) i TV 4 att alliansen på det här sättet gör sig beroende av Sverigedemokraterna.

Det är en sanning med modifikation. En annan möjlighet är att göra upp med något av de rödgröna partierna – eller med alla tre.

De rödgröna har också gett besked. Om de blir störst, men inte får egen majoritet, vill de samarbeta med Folkpartiet eller Centern – eller båda – för att hålla Sverigedemokraterna borta från allt inflytande.

Men eftersom både FP och C säger blankt nej är situationen exakt densamma som för alliansen. De rödgröna måste ha hjälp av minst ett annat parti. Ska Sverigedemokraterna hållas borta tvingas en rödgrön regering göra upp med ett av de borgerliga partierna, eller med hela alliansen, i riksdagens utskott.

Att regera i minoritet utan en fast partner är besvärligt. Just nu ser båda blocken ut att tvingas till det – om de inte vill ha med Sverigedemokraterna att göra (och under förutsättning att SD verkligen kommer in i riksdagen).

En kvalificerad gissning är dock att sista ordet ännu inte är sagt i denna fråga. Valet är trots allt inte över – det är nio dagar kvar.

Följ ämnen i artikeln