Slå ifrån dig anklagelser som en proffsig politiker

Det lär bli jämnt skägg inför valet i höst.

Tonläget kommer alltså att bli högt, så snart semestrarna är över. Men i stället för att sucka över politiker som inte svarar på frågor, bara pratar om vad de själva vill framhålla och anklagar varandra för att vara bad guys så ska vi lära oss något.

Politiker kan till exempel lära oss att vinna ett gräl. Jag kallar det: Förgör som en folkvald - hur du använder politikersnack i dina nära relationer.

En vanlig grej som både politiker och vanliga dödliga råkar ut för är att bli anklagade för olika saker. Det kan vara konstitutionsutskottet som tror att du undanhåller information om statens största kontantaffär genom tiderna, det kan vara mamma som är övertygad om att du ljuger om när du kom hem i natt.

- Det där tror jag inte på. Varför gör du alltid såhär? Litar du inte på mig?

Håll nu huvudet kallt och svara som en politiker:

- Det är inte det som är huvudfrågan. Det viktiga här är att fokusera på själva kärnan. Att ta ansvar på riktigt är viktigt för mig.

Det är alltså varken mamma eller konstitutions­utskottet som avgör vad som är viktigt,­ det gör du. I politikervärlden är det också vanligt att få åsikter klistrade på sig, något som är minst lika irriterande i relationen. I privatlivet kan det här slängas i ens ansikte:

- Nu låter du precis som din syrra.

Politikersvaret:

- Den där typen av argumentation är inget vi ska syssla med.

Vi tar några exempel till.

Anklagelse:

- Du är alltid så negativ!

Politikersvar:

- Men här står du och verkar väldigt nöjd, har du inga drivkrafter?

Anklagelse:

- Du kommer aldrig att komma överens med din kollega.

Politikersvar:

- Jag kommer att lämna besked om vilka jag tänker samarbeta med, men inte i dag.

Lycka till nu med ditt nya, politiska förhållningssätt. Allt funkar, bara du inte kallar din partner för regeringen. Det har inte varit det minsta okej sedan 1992.