En invasion i slow motion – men ett fullskaligt krig rycker närmare

I bästa fall nöjer sig Putin med att ha kapat bort ytterligare en del av Ukraina och utropar seger över Nato.

Men tyvärr talar det mesta för att detta bara är början på ännu mer rysk aggression mot Ukraina och i förlängningen mot övriga Europa.

Ett fullskaligt krig rycker närmare.

Följ ämnen
Nato

Ryssland har redan meddelat att man skickat in ”fredsbevarande trupper” till de två utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk som är en del av Ukraina men i praktiken har kontrollerats av Ryssland sedan 2014.

Genom att erkänna dem som självständiga stater mumsar Putin i sig ännu en bit av Ukrainas territorium. Ryssland har redan annekterat Krim. Det är en allvarlig upptrappning.

Därmed visar han ännu en gång att han struntar i de internationella lagar som förbjuder att man förändrar ett annat lands gränser.

Om han vill kan Putin använda de två utbrytarrepublikerna som förevändning för en invasion av andra delar av Ukraina. Putin hävdar att Ukraina beskjuter Luhansk och Donetsk trots att oberoende observatörer hävdar att det är Ryssland som står för beskjutningen.

I teorin skulle Putin kunna nöja sig med självständighetsförklaringen och inför hemmaopinionen utropa det som en seger över Nato och Ukraina. Men utvecklingen talar för att han tvärtom tänker gå vidare mot en invasion av åtminstone delar av Ukraina.

Inte minst det faktum att Rysslands erkännande gäller republikerna Luhansk och Donetsk i sin helhet. I dag kontrolleras två tredjedelar av dem av Ukraina.

Vi kan få se allt från en fullskalig invasion av jättelandet med 44 miljoner invånare (mindre troligt) till en invasion i slow motion där Ryssland tar ytterligare bit för bit av östra Ukraina. Ungefär som när man intog Krim 2014.

Ännu en gång är Europa i den situationen att det är Putin som helt styr utvecklingen. Bara han vet vad som kommer att hända härnäst. Allt omvärlden kan göra är att mer eller mindre hjälplöst reagera på hur säkerhetsläget i Europa hela tiden försämras.

Rebellregionerna Donetsk och Luhansk styrs delvis av separatister. De vill inte tillhöra Ukraina.

Räcker sanktioner?

Omvärlden fördömer starkt det ryska erkännandet av utbrytarrepublikerna men Putin har gång på gång visat att han struntar i vad andra tycker. Han sitter alltmer isolerad i sin bubbla i Kreml omgiven av ja-sägare.

USA och EU lovar nu att införa sanktioner mot Ryssland men inte de fullskaliga sanktioner som utlovats ifall Ryssland invaderar nya delar av Ukraina.

Det är inte särskilt troligt att det räcker för att stoppa Putins framfart. Ryssland har redan sanktioner riktade mot sig sedan 2014 och det har uppenbarligen inte fått Putin att ändra sitt beteende.

Det var ett på många sätt skrämmande tal som den ryske presidenten höll i går kväll, Där han satt bakom ett skrivbord med ett batteri fasta telefoner bredvid sig med många knappar på påminde han inte så lite om en skurk ur en Bondfilm som drömmer om världsherravälde.

Talet utvecklade sig till en arg och omedgörlig utläggning med anklagelser mot väst och Nato för att ha lurat Ryssland efter Sovjetunionens fall och expanderat på Rysslands bekostnad.

Men framförallt ägnade han sig åt att försöka hävda att Ukraina inte är en stat utan en konstruktion av Ryssland. Det var lögn staplad på lögn. En total omskrivning av historien.

Putin gjorde klart att han ser som sin främsta uppgift att förhindra att Ukraina blir en del av västblocket och återupprätta Rysslands stormaktsstatus.

Det fanns inget försonande i hans tal. Inte minsta olivkvist.

Förnedrar Macron och Scholz

Istället gav han i praktiken fingret till Emmanuel Macron och Tysklands Olaf Scholz som den senaste tiden besökt Moskva och haft långa telefonsamtal med Putin för att lösa krisen diplomatiskt.

Putins beslut igår innebär att han offentligt förnedrar dem båda. Jag misstänker att den diplomatiska skytteltrafiken till Moskva kommer att avstanna. Ännu en gång har det visat sig att det inte går att lita på Putins ord. Den ryske presidenten har upprepade gånger sagt att han vill se en diplomatisk lösning men trappar hela tiden upp militärt.

Även det eventuella toppmötet med USA:s president Joe Biden hänger väldigt löst. I nuvarande läge är det svårt att se att Biden skulle gå med på att träffa Putin.

Vi vet inte ens om mötet senare i veckan mellan utrikesministrarna Lavrov och Blinken blir av.

Även om Ukraina är landet som har mest att frukta påverkas hela Europa av den ryska aggressionen.

Börserna rasar, elpriserna skjuter i höjden och vem vet var Putins aptit slutar.

Ställ dina frågor till Wolfgang Hansson.

Denna chatt är stängd.

  • Wolfgang Hansson
    22 feb 2022

    Tack för alla era frågor!

  • 22 feb 2022

    Tror du på fredsbevarande styrkor från västs sida på plats i Ukraina är ett framtida scenario? Att en ny röd linje skapas mellan ryskkontrollerade Ukraina och västra Ukraina?

    Arvid

    Jag tror inte Ryssland skulle acceptera några fredsbevarande styrkor i Ukraina från väst. Den konflikt borde lösas av FN men Ryssland har vetorätt i FN:s säkerhetsråd vilket gör det så gott som omöjligt att få igenom några förslag där som Ryssland ogillar.

    Wolfgang Hansson
  • Wolfgang Hansson
    22 feb 2022

    Nu tar vi sista frågan!

  • 22 feb 2022

    Tror du Putin kommer nöja sig nu när han fått Donetsk och Luhansk regionen eller det kommer hända ännu mer?

    Kalle

    Det finns en liten förhoppning att han ska ske dessa självständighetsförklaringar som en seger eller ett tröstpris. Men tyvärr tyder mycket på att han planerar att gå vidare med någon form av invasion av Ukraina. Inte minst eftersom självständighetsdeklarationen gäller hela Luhansk och Donetsk. De kontrolleras i dag till två tredjedelar av Ukraina.

    Wolfgang Hansson
  • 22 feb 2022

    Dum fråga säkert, men kan man inte på något vis avsätta Putin, eller hjälper inte det?

    Undrar

    Formellt är Ryssland en demokrati. Men Putin har kapat åt sig allt mer makt sedan han första gången blev president år 2000. Nu har han även oskadliggjort nästan alla politisk opposition. Därför är det mycket svårt5 för ryssarna att rösta bort Putin. Risken är att han blir kvar länge än.

    Wolfgang Hansson