Sverigepessimisternas parti

NORRKÖPING. Sverigedemokraternas väljare är utpräglade pessimister. Nio av tio tycker att utvecklingen går åt fel håll.

Men de nya sympatisörerna är mer lika andra väljare än de gamla.

I dag fortsätter Sverigedemokraternas landsdagar här i Norrköping. Bland annat ska Jimmie Åkesson hålla sitt stora tal.

När han går upp på scenen kommer Åkesson att inleda med ordet ”Sverigevänner”. Det gör han alltid.

Men hur vänligt inställda är partiets väljare och sympatisörer till Sverige? Inte särskilt enligt en färsk undersökning från Aftonbladet/Inizio.

Mer än nio av tio anser att utvecklingen går åt fel håll. Bara mellan en och två procent anser att utvecklingen går åt rätt håll jämfört med 30 procent i väljarkåren som helhet.

Men om man inskränker frågan till den egna situationen så är SD-arna inte fullt lika pessimistiska. Omkring fyra av tio tror att livet kommer att bli mycket eller något bättre under de närmaste fem åren. Genomsnittsiffran är 55 procent.

När det gäller förtroendet för viktiga samhällsinstitutioner är bilden densamma. Misstron är grundmurad utom, möjligen med undantag för polisen, sjukvården och domsstolarna.

Regeringen har praktiskt taget ingen SD-väljare mycket eller ganska stort förtroende för. Medan 35 procent av väljarna i allmänhet har det.

För riksdagen ser det nästan lika illa ut. Bara omkring en tiondel av Sverigedemokraternas sympatisörer har stort eller mycket stort förtroende för landets högsta beslutande organ. Det är färre än dem som röstade på SD i förra riksdagsvalet.

Men det finns en frapperande skillnad mellan trogna och nya SD-väljare. De nya sympatisörerna liknar i högre grad än de trogna väljarkollektivet som helhet.

Med trogen SD-väljare avses en person som lade sin röst på Sverigedemokraterna i valet 2014 och som fortfarande uppger att de tänker lägga sin röst på partiet. Med ny SD-väljare menas en person som inte röstade på partiet i förra valet men som skulle göra det om det vore val nu.

Var tredje, 31 procent, trogen SD:are hämtar huvuddelen av sin nyheter från andra sajter, alltså det vi brukar kalla alternativa medier. Bland färska sympatisörer är siffran 22 procent medan genomsnittet ligger på 14 procent.

När det gäller EU så säger 71 procent av gammel-SD:arna att de är emot unionen. 54 procent av färskingarna säger samma sak men bara 28 procent väljarna i allmänhet.

Men på några punkter förenas de trogna och de nya SD-väljarna. 29 respektive 30 procent av dem kan inte tänka sig att rösta på Miljöpartiet. I väljarkåren som helhet är i stället Sverigedemokraterna det mest hatade partiet, 46 procent kan inte tänka sig att rösta på dem.

De förenas också i sin misstro mot vissa samhällsinstitutioner. Medan 32 procent av hela allmänheten har förtroende för journalister uppger bara sju procent av både de gamla och de nya SD-väljarna att de har det.

Bara sex procent av SD-arna, oavsett hur länge de sympatiserat med partiet, har förtroende för facken. Genomsnittssiffran är 30 procent.

Det är en intressant utveckling att SD:s väljare blir alltmer lika väljarna i allmänhet. Men vilken betydelse det kommer att få för partiets utveckling är för tidigt att ha någon uppfattning om.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.