Fem punkter om partiledardebatten

När partiledarna drabbade samma i TV4:s debatt var det gängbrottsligheten och skolan som väckte mest känslor.

Sen fick Ebba Busch bita ifrån när Dadgostar försökte sig på härskarteknik.

Här är fem punkter som sammanfattar debatten.

1. Alla är överens om att det är dåligt med gängkriminalitet

Men istället för att fokusera på vad alla kan vara överens om att göra för att visa politisk enighet eller i alla fall göra det tydligt för tittarna vilka förslag som kan vara aktuella så står alla i var sitt hörn och ropar ut sina egna förslag.

Särskilt förvirrande blir det ju när det handlar om regeringspartierna. Om regeringspartierna kunde fokusera på vad de är överens om hade det i bästa fall kunnat klarna vad de ser som nästa steg i att komma till rätta med våldet som drabbar allt fler svenska städer och stadsdelar.

2. Den tomma debatten om bostadsbristen

Det var 1966 som dåvarande statsminister Tage Erlander överrumplades av frågan vilket råd han skulle ge ett ungt par i Stockholm som ville gifta sig, men saknade bostad och besparingar.

Svaret blev att ställa sig i bostadskön. Men redan då för snart 60 år sedan, var det bostadsbrist i Stockholm och bostadskön var tio år lång.

Det blev en smärre skandal då, att en statsminister kunde svara så aningslöst.

Det var bättre förr visar det sig. Idag kunde ingen av partiledarna ge ett ordentligt svar på hur unga människor ska kunna skaffa sig en bostad, och ingen blir upprörd.

3. Allting handlar om pengar

Den ekonomiska krisen sätter sin prägel på politiken. Det är svårt för regeringen att svara på om det går att sjösätta olika satsningar eftersom de riskerar att driva på inflationen.

Johan Pehrson kallade oppositionens krav på svar om pengar till kommuner, skolor och bostadsbyggande för ”oppositionen med guldbyxorna”. Till viss del har han rätt, det är lätt att vilja satsa pengar när det inte är på riktigt och svårare när man sitter med en statsbudget och en hög inflation på halsen.

Det är ett ansträngt ekonomiskt läge och vad det får för konsekvenser och vad det kommer att kräva för politiska beslut och prioriteringar, det ska bli intressant att höra mer om framåt. Det blev vi inte klokare på under den här debatten.

4. Jimmie Åkesson är tillbaka på SD-classic

”Det här är ett invandrarproblem” sa Åkesson under debatten om gängkriminaliteten. Mycket har hänt sedan den sortens uttalanden fick Annie Lööf att slå näven i pulpeten och ryta till. Idag konstaterade Nooshi Dadgostar bara trött att det är så Åkesson alltid sagt. Det har hon rätt i, men det var ett tag sen nu.

Åkesson fortsatte att koppla de olika samhällsutmaningarna som togs upp i debatten till invandringen. Det är en SD-klassiker som vi hört lite mindre av i debatten på senaste tid, men som verkar vara tillbaka i full kraft.

5. Nooshi Dadgostar kallar Ebba Busch för vännen

Kalla aldrig dina politiska motståndare för ”vännen”, det är en otrevlig härskarteknik. Ebba Busch hanterade det på det enda rimliga sättet, genom att bita ifrån att hon inte är Dadgostars vän.